torstai 29. joulukuuta 2011

Vuoden 2011 kirjat paketissa

Vastasin jo viikko sitten Susan haasteeseen lukutoukille. Nyt ajattelin lähestyä lukemisiani enemmän tilastojen kautta. Aloitin blogin vasta kesäkuussa, joten tilastoni kattaa noin puoli vuotta. Tänä aikana olen lukenut 39 kirjaa. Niistä 4 on muuta kuin kaunokirjallisuutta: kolme filmitähtielämäkertaa ja yksi blogikirjoituksiin perustuva omakustanne (Michael Child: A Year in South Karelia).

Kaunokirjallisuutta on siis 35 kirjaa. Ne ovat mukana tilastoissani. Kirjoista 12 eli noin kolmasosa on dekkareita tai trillereitä, mutta luen ne siis tässä kaunokirjallisuuteen.

Etukäteen minua kiinnosti eniten lukemieni kirjojen ikä. Milloin kirjat on alun perin julkaistu? Julkaisuvuosista tein oheisen taulukon vuosikymmenittäin.
Yhtä kirjaa eli Pirandellon Sitruunoita Sisiliasta en voinut sijoittaa taulukkoon, koska se sisältää eri aikoina 1900-luvun alkupuolella julkaistuja novelleja. Lukemiseni näkyvät painottuvan uudempaan kirjallisuuteen. 2000-luvun vahvuus johtuu paljolti dekkareista. Vain yksi lukemani kirja oli 1800-luvulta, Juhani Ahon Yksin.

Toinen minua kiinnostanut kysymys oli kirjailijoiden sukupuolijakautuma. Tässä tuli heti tilastollinen ongelma. Lars Kepler on itse asiassa kaksi kirjoittajaa, yksi nainen ja yksi mies. Siis summaan 0,5 naista ja 0,5 miestä. Sen jälkeen tulos olikin mainio. Kirjoista 17,5 oli naisten ja 17,5 miesten kirjoittamia, molempia tasan 50 %. En ole todellakaan tietoisesti pyrkinyt moiseen.


Sitten maantieteeseen. Yllä on kaavio kirjailijoiden/kirjojen kotimaista. Noin neljäsosa on suomalaisia. Ruotsalaisten osuus koostuu pelkästään dekkareista ja norjalaisten Anne B. Ragdesta. Kaavion osassa 'Muut' on yksi kirja kustakin seuraavista maista: Italia, Saksa, Tšekki, Unkari, Israel, Japani, Peru. Aika Eurooppa-keskeistä on ollut. 

Muuten olen lukenut suomeksi, mutta kaksi kirjaa on ollut espanjaksi (kirjailijat Matilde Asensi ja Alicia Giménez Bartlett) ja yksi saksaksi (Bernhard Schlink).

Viisi suosituinta tekstiä ovat olleet:
  1. Michael Child: A Year in South Karelia (ylivoimaisesti suosituin)
  2. Lars Kepler: Hypnotisoija
  3. Maria Lang: Meitä oli kolmetoista
  4. Kazuo Ishiguro: Me orvot
  5. Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta.
Childiin on aivan ilmeisesti päädytty hakukoneiden kautta Venäjältä - ja turhaan, koska tekstini on suomeksi.  Sen ymmärrän, että Keplerin Hypnotisoijaa haetaan. Kirja on ollut niin paljon esillä. Mutta sitä en osaa selittää, miksi kolmantena on Maria Lang.

6 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoista. Itse olen niin onneton tilastoissa, että jätän ne suosiolla muille. Sanallisesti voisi kenties jotain vetää yhteen.

    Nuo suosituimmat tekstit ovat mielenkiintosia. Minulla ehdottomasti suosituin teksti on Anna Ahmatovan runo. Lähes aina kun kurkkaan blogin tilastoja, joku on käyttänyt hakusanaa Anna Ahmatova ja päätynyt blogiini. Mielenkiintoisen huomion tein alkuviikosta, kun sunnuntai-iltana tuli ohjelma Märta Tikkasesta, niin molemmat hänen kirjoistaan bloggaamani arviot nousivat listoilla.

    VastaaPoista
  2. Niin, tekstien suosioita ei voi arvata etukäteen. Juuri tuosta Childin kirjasta kuvittelin, että siitä ei olisi kukaan kiinnostunut.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiinoista, varsinkin tuo "aikakausijakauma"! Ja hauskasti sukupuolijakauma tosiaan mennyt :).

    VastaaPoista
  4. Kiitos kiinnostavasta katsauksesta! Puolikkaat kirjailijasi naurattivat minuakin - ihmeen tasaisesti on sukupuolijakauma mennyt. :)

    Jenni
    http://www.lily.fi/palsta/koko-lailla-kirjallisesti

    (en voi kommentoida nykyisellä osoitteellani, koska ei ole nimi/url-kommentointimahdollisuutta)

    VastaaPoista
  5. Sukupuolijakauma on tosiaan hieno :)

    Linkkaukset menevät joskus oudosti, minun blogissani kolmanneksi suosituin kirjoitus liittyi siihen lainaamattomien kirjojen lainaustalkoisiin, kun ilmeisesti kirjailija itse oli jakanut siihen linkin facebookissa...

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteista! Kirjailijoiden sukupuolijakauma oli tosiaan huvittava.

    Jenni, olen tarkoituksella rajannut kommentit; hyvä kuitenkin, että pääsit kirjoittamaan omasi.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.