sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Brecht-Haus Berliinissä


Bertolt Brechtin viimeinen asunto on nykyisin museona. Museon virallinen nimi on Brecht-Weigel-Gedenkstätte. Brecht ehti asua talossa vain kolme vuotta, hänen vaimonsa Helene Weigel paljon pitempään. Museoon pääsee vain opastetuilla kierroksilla, joita on puolen tunnin välein. Minun kanssani kierroksella oli saksalainen pariskunta ja opastus oli saksaksi.


Sisäänkäynti oli Brechtin aikaan kuvassa takana näkyvästä ovesta, jonka vieressä on autotallin ovi. (Brecht rakasti nopeita autoja.) Oikeanpuoleisesta ovesta mennään nykyisin museoon. Brecht asui ensimmäisessä kerroksessa, Helene Weigel toisessa kerroksessa ja kellarissa oli yhteinen ruokailuhuone ja keittiö. Kierroksella pääsee katsomaan kaikkia Brechtin käytössä olleita huoneita, jotka ovat alkuperäisessä kunnossa kalusteineen, sekä kellarikerrosta, jonka Helene Weigel muutti omaa käyttöään varten. Museossa sisällä ei saanut ottaa kuvia.

Brechtin asunnossa on aamutyöhuone (aamuauringon suuntaan), iso työhuone ja makuuhuone. Kirjoituskoneita oli monta. Kirjasto oli mielenkiintoinen: klassikoita, filosofiaa ja dekkareita. Oppaan mukaan Brecht luki mielellään rikosromaaneja. Opas kertoi Brechtin elämästä, mukana oli tietysti joitakin anekdootteja, ja lukuisat naissuhteetkin mainittiin. Hän puhui niin selkeästi, että minäkin ymmärsin suurimman osan.

Brecht-Hausin vieressä on hautausmaa, jonne Brecht ja Weigel on haudattu. Siellä on myös Hanns Eislerin hauta monien muiden kuuluisien henkilöiden hautojen lisäksi.


Etsin Berliinin kirjakaupoista Brechtin runoja, mutta en löytänyt. Ostin sen sijaan näytelmän Leben des Galilei, jonka olen nähnyt kaksi kertaa näyttämöllä.

2 kommenttia:

  1. Tuo Brecht-Weigel-kotimuseo jäi Berliinin reissullamme kokematta, ja se on yksi hyvä syy mennä käymään siellä uudestaan. Haudalla käytiin ja blogistani löytyy Berliini-postaus, jossa on kuva haudasta: http://jaana-tlltoisenthdenalla.blogspot.fi/2011/05/berliini-kirjailijan-kaupunki.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä museo on ehdottomasti käymisen arvoinen! Luin nyt Berliini-postauksesi, joka on ajalta ennen kuin aloin seurata kirjablogeja aktiivisesti. Viittaat SKS:n kirjaan Berliini - Kirjailijan kaupunki. Minulla on samasta sarjasta vain Pariisi-kirja.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.