tiistai 25. helmikuuta 2014

M. J. McGrath: Jään muisti

”Oletko unohtanut, keitä olemme? Inuttigut. Olemme inuitteja. Elämme paikassa, joka on täynnä luita, henkiä, muistoja menneestä. Mikään ei kuole täällä, mikään ei hajoa, ei luut, ei muovi, ei muistot. Etenkään muistot. Elämme menneiden tarinoiden keskellä. Se on yksi lahjoistamme. Toisin kuin suurin osa maailmasta me emme voi paeta tarinoitamme, Derek.”
Jään muisti sijoittuu Kanadaan kuuluvalle arktiselle alueelle lähellä Grönlantia kaukana napapiirin pohjoispuolella. Siellä pakkanen voi nousta viiteenkymmeneen asteeseen. Miinus kaksikymmentä on mukava ulkoilusää ja sisälämpötila 16 astetta tuntuu melkein saunalta.

Alun lainaus on päähenkilö Edien puhetta poliisi Derekille. Edie on puoliksi inuitti, puoliksi valkoinen, ja ehkä siksi käyttäytyy välillä muista poikkeavasti ja on hieman ulkopuolinen. Kuitenkin hän tuntee olevansa inuitti. Ja on hänellä inuittien taipumus alkoholismiin. Tuota heikkoutta vastaan hän joutuu taistelemaan.

Edie on metsästäjä ja opettaja. Hän on rohkea nainen, joka ajaa niin koiravaljakolla kuin moottorikelkallakin ja selviää äkkiä nousevassa lumimyrskyssä. Edie osoittautuu oma-aloitteiseksi ja kekseliääksi selvittäessään kahden turistin murhia ja poikapuolensa oletetun itsemurhan syytä.

Jään muistissa parasta on juuri poikkeuksellinen tapahtumaympäristö. Dekkarijuonikin on aivan kelvollinen, vaikka Edie selvittää aika monta asiaa onnellisten sattumien kautta. Tässä kirjassa viittaukset ilmastonmuutoksen ja öljynporauksen arktiselle luonnolle  muodostamaan uhkaan eivät tunnu päälle liimatuilta.

Pieni huomautus suomennoksesta. Sivulla 15 sanotaan: ” oppikirjassa oli kerrottu täydellisen rakennuslumen olevan tiheydeltään 0,3-0,35 gm/cm3:n ja lujuudeltaan 150-200 gm/cm3:n välissä.” Gramman lyhenne on g eli pitäisi olla: tiheydeltään 0,3-0,35 g/cm3. Lujuudelle on lipsahtanut tiheyden yksikkö. Oikea yksikkö on pascal ja lukuarvojen perusteella tässä kilopascal, kPa. Siis: lujuudeltaan 150-200 kPa.

M. J. McGrath: Jään muisti
Like 2012, 391 s
Suomentanut Anu Nyyssönen
Englanninkielinen alkuteos White Heat 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.