sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Kim Echlin: Kadonneet

Luin Kadonneet jo muutama viikko sitten, mutta en ole saanut kirjoitetuksi siitä. Kadonneet on kirja, jonka pitäisi koskettaa. Siinä on onnettomasti päättyvä suuri rakkaus yhdistettynä Kambodžan kansanmurhaan 1970-luvulla. Ei kuitenkaan koskettanut, enkä tiedä itsekään, miksi. Tai ehkä syynä on Aleksijevitšin Tšernobylistä nousee rukous, jonka luin juuri ennen tätä kirjaa ja joka ei pelkästään koskettanut, vaan järkytti.

Kauniisti kirjoitettukin Kadonneet on, joten syy ei ole siinäkään.
”Sinä palaat mieleeni pieninä elävinä kuvina, valona talvenvalkoisella seinällä. Tule ovelleni, tuttu sielu, tule niin syleilen sinua. Palaa eloon vielä kerran, anna minun tuntea hengityksesi lämpö, Serey, anna minun kuulla äänesi laulussa, anna minun pestä pois kaikki tuska. Tule, niin kuiskaan sinulle nimesi vielä kerran.”
Tarinan kertoo kanadalainen Anne, joka rakastui hyvin nuorena Sereyhin, Kambodžasta Montrealiin tulleeseen opiskelijaan. Kun Kambodžaan pääsee takaisin pahimpien hirmutekojen jälkeen, Sereyn on lähdettävä selvittämään sukulaistensa kohtaloa, omasta halustaan. Anne etsii hänet Phnom Penhistä monen vuoden kuluttua, kohtaa henkiin jääneitä ja kuulee käsittämättömistä julmuuksista ja myöhemmin näkee niitä. Poliittisen tilanteen kiristyessä uudelleen kukaan ei ole turvassa, ei Annekaan.

Rakastavaiset Anne ja Serey jäivät minulle etäisiksi. Kun luin aikaisempia blogiarvioita (esimerkiksi Pieni kirjasto, Rakkaudesta kirjoihin), huomasin, että samoin saattoi käydä muillekin, vaikka kirjaa muuten pidettiin ravistelevana (Kirjoihin kadonnut, Mimun kirjat).

Kim Echlin: Kadonneet
Suomentanut Sirkka Aulanko
Tammen Keltainen kirjasto 2009, 278 s.
Englanninkielinen alkuteos The Disappeared 2009

2 kommenttia:

  1. Kirjoitat hyvin kirjasta. Joskus kirjasta haluaisi pitää enemmän kuin sitten pitääkään. Echlin on roikkunut lukupinossani, mutta hautautunut aina muiden alle. Tuo kansi on tajuttoman kaunis.

    Aleksijevitšin kirja kosketti minua, mutta siihen kiteytyi myös muunlaisia tunteita, jotka eivät ole niin kauniita. Tunteissani oli paljon negatiivisia sävyjä, sillä ilman niitä kosketus ei olisi ollut niin syvä. Kaikesta huolimatta on hyvä, että asioista uskalletaan viimein puhua ilman vähättelyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En saanut kirjasta kirjoitetuksi pitkään aikaan juuri siksi, että tuntui, että tästä olisi pitänyt pitää.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.