torstai 28. heinäkuuta 2016

Simone de Beauvoir: Kauniit kuvat

Kauniit kuvat on ihmissuhdekirja. Sen keskeinen henkilö on Laurence, joka luo uraa mainostoimistossa. Hän on naimisissa arkkitehti Jean-Charlesin kanssa. Muita tärkeitä hahmoja ovat Laurencen eronneet vanhemmat, äidin nykyinen rakastaja sekä Laurencen työtoveri, jonka kanssa hänellä on hiipumassa oleva suhde.

Ihmiset ovat varakkaita ja raha on tärkeää, varsinkin miehille. Suhteita syntyy ja katkeaa. Puhutaan paljon. Kirja toi mieleeni ranskalaiset elokuvat, joissa myös puhutaan paljon ja nopeasti. 1960-luku näkyy puheenaiheissa, avaruuslennoissa, automaatiossa, joka on uutta, mutta myös uutisten otsikoissa, Vietnamin sodassa, nälänhädissä, rotumellakoissa.

Keskiössä on kuitenkin Laurencen sisäinen elämä. Hän miettii, mitä on onnellisuus. Onko kukaan onnellinen? Onko kukaan vapaa? Hän tuntee itsensä ja elämänsä tyhjäksi. Varsinaisen kriisin aiheuttaa tyttärien kasvatus. Laurence tuntee olevansa kasvatuksensa tulos. ”Laurence on aina ollut kuva.”
”Pieni moitteeton tyttö, onnistunut teini-ikäinen, täydellinen nuori tyttö. Sinä olit niin siisti, niin raikas, niin täydellinen…, Jean-Charles sanoo.”
Laurence haluaa antaa tyttärilleen mahdollisuuden olla jotakin muuta kuin kaunis kuva.

Kauniit kuvat on ensimmäinen lukemani de Beauvoirin kirja. Ansioistaan huolimatta se ei vielä täysin vakuuttanut minua. Pitänee lukea joku de Beauvoirin tunnetumpi teos, esimerkiksi Toinen sukupuoli tai Mandariinit.

Simone de Beauvoir: Kauniit kuvat
Suomentanut Irmeli Sallamo
Kirjayhtymä 1990, 2. painos, 202 s. (1. painos 1969)
Ranskankielinen alkuteos Les belles images 1966

8 kommenttia:

  1. Olen lukenut de Beauvoirilta vuosia sitten Mandariinit, ja se on jäänyt todella vaikuttavana kirjana mieleeni. Suosittelen (ja itseänikin kiinnostaisi uudelleenluku) kokeilemaan! Tämä lukemasi kuulostaa ainakin aiheensa puolesta minua kiinnostavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan: aihe on kiinnostava, vaikka kirja ei muuten niin kolahtanutkaan. Pitää kokeilla Mandariineja.

      Poista
  2. Tämä oli ihana kirjasarja, mitä tämä Kauniit kuvatkin edustaa. Minulla on muutama teos tuota kirjasarjaa ja ne kaikki ovat naisten kirjoittamia. Muistatko Margit, oliko niin, että sarjassa julkaistiin pelkästään naiskirjallisuutta?

    Mandariineja suosittelen minäkin. Menin ne luettuani ostamaan ne kaupasta omakseni. Se puhukoon puolestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta on tämä kirjasarja mennyt kokonaan ohi jostain syystä. Ulla tuossa alla kirjoittaa siitä enemmän. Nyt minun on kyllä luettava Mandariinit, kun sinäkin niin suosittelet.

      Poista
  3. Tuo kirjasarja sykähdyttää aina sen nähdessään, niin monta hyvää kirjaa. Ensimmäisenä mieleni hamuaa nämä: Hehku ja tuhka, Hurskaat valheet, Minun yöni kauniimmat kuin teidän päivänne, Oma huone, Adriana Sposa, Pääsiäinen. Olikohan tuossa sarjassa muita kotimaisia kuin tuo Mazzarella?

    Mandariineja ja Kutsuvierasta suosittelen minäkin, mutta Murtunut nainen kannattaa huomioida, jos Sagan, Ferranten Hylkäämisen päivät ja Rhysin kirjat miellyttävät. Itse rakastuin kauan sitten tuohon Murtuneeseen naiseen. Sen kepeys on näennäistä. Eikä sen lumous ollut haihtunut, vaikka luin aika äskettäin blogiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos suosituksista! Minulla ovat Ferrante ja Rhys vielä kokonaan avaamatta.

      Poista
  4. Hah, minunkin on päästävä ylistämään tuota kirjasarjaa. Yksi siinä ilmestyneistä suosikeistani on Djuna Barnesin Yömetsä. Mandariinit ovat juuri kesken ja olen haltioitunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sekä kirjasarja että Mandariinit ovat saaneet niin paljon suosituksia, että pitänee perehtyä molempiin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.