perjantai 16. joulukuuta 2016

Ankka vailla menneisyyttä

Sarjakuva Ankka vailla menneisyyttä perustuu Aki Kaurismäen elokuvaan Mies vailla menneisyyttä. Piirrokset ovat Giorgio Cavazzanon ja käsikirjoitus Kari Korhosen.

Ankka vailla menneisyyttä seuraa elokuvaa tunnollisesti, ja minusta hyvin onnistuneesti. Kun pääosassa on Aku Ankka, eikä hiljainen suomalainen mies, eroja tietysti on viihteellisempään suuntaan. Kaurismäeltä lähtöisin oleva humaanisuus ja henkilöiden välinen solidaarisuus on onneksi säilynyt.

Kirjassa on muitakin tarinoita, jotka kaikki liittyvät elokuviin. Maltan Ankka on versio Maltan haukasta. Sen on käsikirjoittanut ja piirtänyt Kari Korhonen. Maltan Ankassa on enemmän eroja taustalla olevaan elokuvaan kuin Ankassa vailla menneisyyttä, mutta pidin siitäkin. Sen sijaan Mikki Hiiri ja Nykypäivän ihana elämä ei ollut aivan yhtä onnistunut. Tarinaan oli ympätty tärkeään osaan hahmo, josta en pitänyt. Ihana elämä on italialaista tuotantoa, piirtäjänä Paolo Mottura. Kahdessa tarinassa toimittaja Sulo Suvio seikkailee Oscar-gaalassa ja Cannesin elokuvajuhlilla. Ne ovat tyyliltään perinteistä ankkakohellusta, mutta kuuluisien elokuvahahmojen keskellä.

Tarinoiden väliin on sijoitettu lyhyitä tekijöiden haastatteluja. Esipuheena on Filmihullu-lehden päätoimittajan Lauri Timosen kirjoitus Ankkalinnan yö Kaurismäen ja ankkamaailman yhtäläisyyksistä. Niitä tosiaan on, vaikkei heti uskoisi.

Parasta tässä kirjassa on nimitarina Ankka vailla menneisyyttä. Juuri tänään luin uutisista, että Aki Kaurismäen seuraava elokuva Toivon tuolla puolen on valittu Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjaan. Elokuvan Suomen ensi-iltaa odotellessa voi palata Mies vailla menneisyyttä -filmin tunnelmaan vaikka sarjakuvakirjan avulla.

Giorgio Cavazzano, Aki Kaurismäki, Kari Korhonen: Ankka vailla menneisyyttä
Sanoma Media 2016, 160 s.

8 kommenttia:

  1. Vaikka en lue sarjakuvia, innostun aina kun joku muu on lukenut. Kuten sinä nyt. Tämäkin kuulostaa niin sulokkaalta. Hyvä että Kaurismäki jaksaa edelleen, ja mikä ettei. Mies vailla menneisyyttä taitaa olla edelleen paras hänen elokuvistaan. Makuasia tietenkin, mutta Le Havre oli ehkä hivenen paatoksellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luen sarjakuvia vain harvoin. Tämän otin luettavakseni Kaurismäen elokuvan vuoksi.

      Poista
  2. Aikeissa on tämä lukea.
    Omasta suosikki-Kaurismäestä Tulitikkutehtaan tytöstä ei saisi ankkaversiota ilman ankaraa uusiksikirjoittamista, mutta tämä taitaa tosiaan kääntyä helpommin. Ja olen pari aiempaa Cavazzanon elokuvasovitusta lukenut (on tehnyt hiiriversiot mm. Casablancasta ja La Stradasta...)
    Maltan ankan olen muistaakseni jo aiemmin lukenut, mutta kyllähän tuo Ihana elämäkin kiinnostaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän nuo Cavazzon muut elokuvasarjat, mutta en ole tullut lukeneeksi. Ihana elämä on hieno elokuva, mutta tästä sovituksesta en pitänyt. Mukava sitten kuulla sinun mielipiteesi.

      Poista
  3. No johan nyt jotain. Kaurismäki ja Ankka! Kiitos kiintoisasta infosta, kyllähän tuo pitäisi lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kiinnostuin tästä jo silloin, kun tätä käsiteltiin uutisissa (muistaakseni ihan Ylen puoli yhdeksän uutisissa).

      Poista
  4. Tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta, pistän muistiin ensi vuoden varalle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos pidät Kaurismäestä ja ankoista, niin kannattaa todella lukea.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.