sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Simone de Beauvoir: Ajan haasteet

Ajan haasteet on Simone de Beauvoirin muistelmakirja vuosilta 1944-1952. Kirjailijoiden muistelmat ovat antoisaa luettavaa. Niissä on hyvää ajankuvaa ja taustatietoa kirjailijan teoksiin.

Kirja alkaa iloisissa tunnelmissa, kun Pariisin saksalaismiehitys on juuri päättynyt. Kansallinen yhtenäisyys katoaa varsin pian ja politiikassa palataan riitaisiin kuppikuntiin. Kirjan tylsimmät osat ovatkin pitkälliset kuvaukset ranskalaisten intellektuellien erimielisyyksistä, varsinkin kun osa on nykysuomalaiselle täysin tuntemattomia. Joukossa on Camus’n ja Giacomettin tapaisia kuuluisuuksia, mutta ainakaan minä en tiennyt keitä olivat esimerkiksi Bost (toimittaja), Koestler (toimittaja ja kirjailija) ja Merleau-Ponty (filosofi). Tuo viimeinen on kyllä omaa sivistymättömyyttäni. Lukemista ei helpottanut se, että de Beauvoir käyttää vain sukunimiä.

De Beauvoir kirjoittaa paljon Sartren ajatuksista ja filosofiasta. Hän seuraa läheltä eksistentialismin kehittymistä ja vaikuttaa siihen tietysti itsekin. Yksityiselämän puolelta selviää, kuinka avoin de Beauvoirin ja Sartren suhde oli. Kirjan kuvaamana aikana kummallakin oli vakava rakkaussuhde (de Beauvoirilla yhdysvaltalaisen Pulitzer-voittajan Nelson Algrenin kanssa), mutta siitä huolimatta he pysyivät koko ajan yhdessä.

De Beauvoir matkusti paljon, joko yksin tai Sartren kanssa. Heitä kutsuttiin pitämään luentoja ja esitelmiä eri puolille maailmaa ja lisäksi he matkustelivat lomilla. De Beauvoir toteaakin olevansa onnekas, kun pääsee matkustamaan sellaisena aikana. Kuvaukset sodan jälkeisestä Euroopasta (Sveitsi, Italia, Portugali, Norja, Islanti) ja varsinkin Afrikasta ovat muistelmien parasta luettavaa.

Ajan haasteiden aikaan osuvat de Beauvoirin tunnetuimmat teokset. Toinen sukupuoli ilmestyi 1949 ja Mandariineja hän kirjoitti (ilmestyi 1954). Valitettavasti en ole lukenut kumpaakaan, mutta jos – ja kun, toivottavasti – ne luen, palaan tähän kirjaan, jossa de Beauvoir kuvaa kirjoittamisprosessiaan, tavoitteitaan ja omia tuntemuksiaan vuosia kirjojen ilmestymisen jälkeen.

Simone de Beauvoir: Ajan haasteet
Suomentanut Anna-Maija Viitanen
Kirjayhtymä 1990, 356 s.
Ranskankielinen alkuteos La force de choses I 1963

***********
Helmet-haaste: 36. Elämäkerta tai muistelmateos.

8 kommenttia:

  1. mielenkiintoista, mikäköhän ruattiks...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. löysin, kiitos vihjeestä; Världen öppnas, Världens gång

      Poista
    2. Laitan aina käännöskirjojen alkuperäisen nimen postauksiini. Se yleensä auttaa, kun hakee käännöksiä.

      Poista
  2. (Nelson Algren mielenkiintoinen, antikvariaatissa näin kirjan heistä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pulitzerista huolimatta en ollut Algrenista kuullutkaan.

      Poista
  3. Muistatko/tiedätkö Margit, kuinka monta osaa tätä sarjaa on? Itse muistelisin, että viisi, mutta en ole varma. Neljä osaa omistan ja haaveilen aina, että joskus olisi aikaa lukea ne putkeen. Mandariinit on älyttömän hyvä - olin siitä ihan fiiliksissä ja menin vielä luettuani ostamaan kummatkin osat kirjakaupasta lukeakseni joskus uudelleen. Ei ole vielä tapahtunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En valitettavasti tiedä, montako osaa sarjassa on. Tämä osui käsiini ihan sattumalta antikvariaatissa. Minun kannattaisi lukea Mandariinit, tiedän.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.