maanantai 16. lokakuuta 2017

Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes

Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes (iltasatuja kapinallisille tytöille) oli nostettu myydyimpien kirjojen hyllylle madridilaisessa kirjakaupassa, jossa kävin syyskuussa. Lehteiltyäni kirjaa en voinut olla ostamatta sitä, vaikka huomasin, että alkuperäinen kirja on englanninkielinen.

Ensimmäinen satu alkaa, kuten sadut yleensä

Olipa kerran tyttö nimeltä Ada,
mutta jatkuu
jota kiehtoivat koneet.

Ada oli tietysti Ada Lovelace. Kirjassa on sata lyhyttä tarinaa naisista ja tytöistä, jotka tekivät ja saavuttivat mitä halusivat esteistä huolimatta. Vaikka puhutaan saduista, niissä kerrotaan oikeista elävistä tai aiemmin eläneistä naisista.

Kirjan tarkoituksena on rohkaista tyttöjä uskomaan, että hekin voivat saavuttaa unelmansa.

Satuihin valitut naiset ovat toimineet hyvin erilaisilla elämänaloilla. On tieteentekijöitä, taiteilijoita, urheilijoita, kansalaisoikeusaktivisteja, poliitikkoja ja entisaikojen hallitsijoita. Onpa joukossa kaksi merirosvopäällikköäkin. Jotkut valinnat ovat itsestään selviä, kuten Marie Curie, Rosa Parks tai Malala Yousafzai, mutta monista naisista en ollut kuullutkaan. Nykytyttöjä voisi hyvin innostaa vaikka surfaaja Maya Gabeira.

Kirjoittajat ovat italialaisia, mutta asuvat Kaliforniassa ja Yhdysvallat painottuu ehkä vähän liikaa. Joitakin kirjaan valittuja ihmettelin, mutta kokonaisuutta he eivät häirinneet.

Onko kirjassa ketään suomalaista? On, suomensomalialainen Fadumo Dayib, joka oli ehdokkaana Somalian presidentinvaaleissa. Hän vetäytyi vaaleista, mutta jatkaa työtään ihmisoikeuksien parantamiseksi Somaliassa.

Sadut ovat todellakin lyhyitä, yhden sivun mittaisia. Aukeamalla on aina vasemmalla puolella kertomus ja oikealla puolella kuva. Kuvittajia on monta kymmentä ja kuvat ovat upeita. Kuvittajissakin on yksi suomalainen eli Riikka Sormunen. S&S julkaisee kirjan tänä vuonna suomeksi. Kustantajan sivulla on esimerkkejä kehumistani kuvista.

Toivottavasti lapset pitävät näistä saduista. Aikuinen ainakin piti.

Elena Favilli & Francesca Cavallo: Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes
Espanjaksi kääntänyt Ariadna Molinari Tato
Destino 2017, 224 s.
Englanninkielinen alkuteos Good Night Stories for Rebel Girls 2016

***********
Helmet-haaste: kohta 1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis.

2 kommenttia:

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.