maanantai 9. lokakuuta 2017

Olga Xirinacs: Mi padre es capitán

Tämän pienen lastenkirjan luin valmisteluna Naisten aakkoset -sarjani X-kirjaimeen. Epäilin etukäteen, löytyneekö yhtään kirjailijaa, jonka etu- tai sukunimi alkaa X:llä. Mutta löytyi, Espanjasta, Olga Xirinacs. Hän on kirjoittanut myös aikuisille, mutta sain käsiini vain tämän kirjan.

Mi padre es capitán kertoo tytöstä nimeltä Flora. Hän on koko pienen ikänsä luullut, että isä on valtamerialuksen kapteeni. Kun Flora täyttää seitsemän vuotta, äiti kertoo, että isä onkin kokkina sataman hinaajassa. Flora on ensin kovin pettynyt.

Syntymäpäiväjuhlat pidetään hinaajalla, mutta juhlat keskeytyvät, kun satamassa öljylaivalla syttyy tulipalo. Flora jää vahingossa hinaajaan, kun se lähtee pelastustöihin. Tapahtuu kaikenlaista jännittävää ja isä osoittautuu sankariksi. Siinä kirjan opetus. Ei ole tärkeää, mikä ihminen on, vaan millainen hän on.

Kirjassa on sen verran jännitystä, että ikäsuositus on 8+. Värikkäät kuvat myötäilevät tarinaa hyvin. En ole lukenut lastenkirjoja aikoihin, joten en osaa sanoa, kuinka paljon lapset pitäisivät tästä. Painoksia on ainakin otettu monta.

Olga Xirinacs: Mi padre es capitán
Edebé 2006, 7. painos, 61 s.
Kuvitus Gemma Sales
Katalaaninkielinen alkuteos El meu pare és capitá 1995
Espanjaksi kääntänyt kirjailija itse

4 kommenttia:

  1. Erinomainen syy kirjan lukemiselle :)
    Kiinan suunnalta ehkä löytyisi jotain sopivannimisiä kirjailijoita mutta saatavuus saattaa olla vielä satunnaisempaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinalaisia tosiaan on, mutta lukeminen sujuu paremmin espanjaksi kuin kiinaksi.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Jonkin aikaa etsitytti ennen kuin löysin Xirinacsin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.