torstai 22. helmikuuta 2018

Minna Canthin novelleja

Osallistuin kirjabloggaajien kuudenteen klassikkohaasteeseen Minna Canthin pienoisromaanilla Hanna. Samassa niteessä Hannan kanssa on neljä pitkää novellia: Köyhää kansaa, Kauppa-Lopo, Lain mukaan ja Lehtori Hellmanin vaimo. Novellien aiheena on köyhyys ja yhteiskunnallinen epätasa-arvo sekä naisen asema.

Köyhää kansaa. Tätä lukiessa kouraisi vatsaa ja puristi sydäntä. Novelli kertoo rutiköyhästä Marista. Hän on vaimo ja äiti, joka yrittää epätoivoisesti pitää lapsensa hengissä. Vauva on kuolemansairas. Mies ei ole saanut töitä pitkään aikaan. Vuokraisäntä uhkaa häädöllä. Ruokaa – vanhoja leipäkannikoita ja muuta vastaavaa – hankkii näkövammainen tytär kerjäämällä. Marin avuttomat yritykset saada edes jostakin vähän tuloja ovat säälittäviä. Lopulta Mari murtuu.

Kauppa-Lopo. Kauppa-Lopo on varmaan nimeltään Canthin tunnetuimpia kirjoituksia. Lopo on monessa suhteessa vastenmielinen nainen. Hän käyttää nuuskaa ja ryyppää. Novellin alussa hän on vankilassa, syynä juopumus ja pyhäpäivän rikkominen. Lopo on ruma, likainen ja haisee. Novellista ei käy selville, onko juoppous hänen alennustilansa perimmäinen syy. Lopoakin minun kävi sääliksi. Hän yrittää aivan pyyteettömästi auttaa leskeksi jäänyttä Kortmanin rouvaa, jonka hän oli tuntenut rouvan ollessa vielä lapsi. Itse asiassa Lopo onnistuu auttamaan rouvaa tämän talokaupoissa, mutta saa palkakseen pelkkää ylenkatsetta. ”Te olette huono nainen, teidän kanssanne ei kunniallinen ihminen tahdo olla missään tekemisessä.”

Lain mukaan. Nuori nätti työmiehen vaimo Maria haluaisi itselleen edes joskus jotakin kaunista, mutta rahaa ei ole. Paikkakunnan mahtimiehiin kuuluva patruuni iskee silmänsä Mariaan, eikä nainen pysty vastustamaan rahan houkutusta. Seurauksena eniten kärsii Marian aviomies ”lain mukaan”, kun joudutaan raastupaan.

Lehtori Hellmanin vaimo. Älykäs ja viehättävä Selma on opiskelijana seminaarissa. Kaikkien kunnioittama uskonnon opettaja lehtori Hellman kosii Selmaa. Opiskelutoverit ovat kateellisia tai ihastuksissaan. Millainen onni Selmalla onkaan! Lehtori Hellmanin vaimo tuntuu minusta Hannan sisarteokselta. Hannan elämä menee pilalle, koska hän ei ”pääse” naimisiin. Selman elämä menee pilalle, koska hän suostuu naimisiin. Hänen on lopetettava seminaari, mies ei anna hänen tavata entisiä ystäviään, eikä hän saa edes kirjoittaa huvikseen. Avioliitto muuttuu hyvin pian vankilaksi ja Selma tuntee olonsa kurjemmaksi ja kurjemmaksi. Selma ei kestä kauan. Loppu on hyvin surullinen.

Peukutan novellin Köyhää kansaa teemaa (novellihaaste 2). Canth näyttää köyhän kansanosan kurjuuden ja vaatii muutoksia. Jos nyt ei heti köyhyyttä saataisikaan poistetuksi, niin terveydenhoito pitäisi edes saada kuntoon. Novellin lopussa on kuvaus köyhäinhoitolaitoksesta kaikkine hajuineen, saastoineen ja pimeine koppeineen.




Minna Canth: Köyhää kansaa, Kauppa-Lopo, Hanna, Lain mukaan, Lehtori Hellmanin vaimo
Gummerus 2014, 5. painos
Alkuperäiset ilmestymisvuodet 1886-1890

***********
Helmet-haasteessa itsestään selvästi kohta 24. Surullinen kirja.

4 kommenttia:

  1. noita lukenut, minulla äitini vanha kirja, köyhyyttä ja kurjuutta aika paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kurjuutta yllin kyllin. Vielä surullisemmaksi asian tekee se, että Canth lienee kuvannut todellisia elinolosuhteita 1800-luvun lopun Suomessa.

      Poista
  2. Hieno postaus ja osuva peukututus.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.