lauantai 2. marraskuuta 2024

Margaret Atwood: Vanhaa rakkautta

 

Margaret Atwoodin uutuus Vanhaa rakkautta on kertomuskokoelma. Taas kerran alkuperäinen nimi Old Babes in the Wood on aivan erilainen. Kokoelmasta löytyy kyllä perusteluja suomenkieliselle nimelle.

Kertomukset on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen on Tig & Nell ja kolmas Nell & Tig. Välissä on Paha äitini. Tig ja Nell ovat vanha aviopari. Kertomuksissa näkökulma on Nellin. Kokoelman aloittaa Ensiapua, jossa Nell ja Tig ovat ensiapukurssilla, koska he tarvitsevat todistuksen voidakseen pitää luentoja luontoaiheisella risteilyllä. Nell miettii nykyaikaa ja heidän vaaroista piittaamatonta nuoruuttaan. Kaksi kärventynyttä miestä kertoo, miten eri tavalla toinen maailmansota vaikutti Nellin ja Tigin kahden ystävän sodanjälkeiseen elämään. Tarinassa Morte de Smudgie Nell muistelee aikaa, jolloin hänen kissansa Smudgie kuoli ja hän kirjoitti sen muistoksi mukaelman Tennysonin runosta Morte d’Arthur. Nell ja Tig suhtautuivat kuolemaan eri tavalla.

Hänellä [Tigillä] oli melkein samanlainen taito tehdä pilaa kuolemasta kuin meksikolaisilla. Tai ei oikeastaan tehdä pilaa. Taito tunnustaa, että kuolema oli osa elämää.

Kokoelman päättävässä osassa Nell & Tig Tig on kuollut ja Nell yrittää selviytyä. Varsinkin kertomus Puulipas on niin surullinen, että läheisensä menettäneen voi olla vaikea lukea sitä. Siinä Nell käy heidän kesäasunnollaan läpi Tigiltä jääneitä tavaroita.

Osiossa Paha äitini on keskenään erilaisia kertomuksia. Muutama tapahtuu tulevaisuudessa, ja koronapandemia on varmaan vaikuttanut niiden syntyyn. Impatient Griselda on Griselda-sadun muunnos, jossa jonkun toisen galaksin joltakin planeetalta tullut avustustyöntekijä yrittää viihdyttää karanteenissa olevia ihmisiä. Kertomuksessa Vainajan haastattelu Atwood keskustelee George Orwellin kanssa meedion välityksellä. Orwellin ajasta ja nykyajasta löytyy paljon samaa.

Hauskimpia ovat kertomukset, joissa pääosissa on vanhoja naisia, ystävyksiä keskenään pienestä piikittelystä huolimatta. Tarinassa Ilmassa: symposium kolme feministiä, jotka ovat entisiä yliopisto-opettajia, kokoontuu kirjoittamaan ehdotusta lahjoitusoppituolin perustamiseksi. Virkaan valittavan pitäisi olla nainen. He eivät etene kirjoittamisessaan, vaan eksyvät koko ajan sivupoluille, kuten tukanväriin, tutkijanaisten kohteluun ennen ja nyt, kasvisnaksuihin, rintaimplantteihin, entisaikaan aiheuttamiinsa selkkauksiin.

Muistatteko kun perustimme sen Suuria naisia -nimisen lehden ’joka pelottaa postimiehiä’? Muistatteko sen naisvihaisia freudilaisanalyytikkoja käsittelevän Lesbot leposohvalla -numeron?

Atwoodin kertomukset ovat teräviä ja usein humoristisia, vaikka monessa on aiheena kuolema. Vanhenemista ja surua katsotaan lämpimän ymmärtäväisesti. Kirja onkin omistettu lukijoiden, perheen ja ystävien ohella erityisesti Atwoodin pitkäaikaiselle kumppanille Graeme Gibsonille, joka kuoli 2019.


Margaret Atwood: Vanhaa rakkautta
Suomentanut Hilkka Pekkanen
Otava 2024, 279 s.
Englanninkielinen alkuteos Old Babes in the Wood 2023

22 kommenttia:

  1. Onpa mainioita aiheita. Kiinnostuin oitis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkä ura ja pitkä elämänkokemus näkyy näissä kertomuksissa.

      Poista
  2. Minä myös! Kiitos vinkistä, pistin varaukseen. Jonoa näyttää meillä olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonoa on täälläkin. Huomasin laittaa kirjan varaukseen jo kesällä.

      Poista
    2. Varasin viisi päivää sitten ja nyt on englanninkielinen jo "matkalla noutopaikkaan" ja suomenkielisessä olen sijalla 10. Meidän seudun väki hmm... ei oikein taida lukea niitä kirjoja, joita minä luen. Minun etuni.

      Poista
    3. Helmet-alueella asuu niin paljon ihmisiä, että uutuuskirjojen varausjonot kasvavat pitkiksi. Onnellinen sinä!

      Poista
  3. Minulla on tämä noin puolivälissä alkukielellä, kun olen lukenut novelleja aina jossain välissä jonkin. Hankin myös suomennoksen ja nyt mietin lukisinko sen alusta alkaen vai siitä kohdasta, jossa olen englanniksi, vai ensin englanninkielisen loppuun vai miten. Joka tapauksessa luen kokonaan molemmat, koska Atwood ei petä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkin aikanaan mielenkiintoista lukea postauksesi, kun tutustut kirjaan noin perusteellisesti.

      Poista
  4. Minulla on sivistyksessä Atwoodin mentävä aukko, vaikka hyllyssä on ainakin yksi hänen kirjansa. Pitänee korjata tilanne jossain kohtaa.
    En oikein edes tiedä, miten ihmeessä en ole tullut tarttuneeksi mihinkään hänen kirjoistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole lukenut Atwoodia kovin paljon. Vanhaa rakkautta taitaa olla neljäs Atwoodini.

      Poista
  5. Me olemme lukeneet lukupiirissä Atwoodin Orjattaresi ja Testamentit. Saattaa olla, että vielä joskus palaan Atwoodin kirjoihin ja tämä tuntuisi olevan melko kiinnostava teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut Orjattaresi ja vaikka pidin siitä, en ole tullut tarttuneeksi jatko-osaan.

      Poista
  6. Tästä taisi olla nyt viikonloppuna arvio Hesarissakin. En ole Atwoodin kirjoista innostunut tarpeeksi lukeakseni, hänen maineensakin nykyisin on kovin ristiriitainen. Teemat tässä ovat sinänsä kiinnostavia.

    VastaaPoista
  7. Minulla on Atwoodin kokoinen aukko sivistyksessä kuten Minnalla ja Ammallakin, sillä en ole lukenut häneltä mitään vaikka tiedän kirjojaan kansikuvaa myöten, eli ei ole voinut välttyä kuulemasta. Jotenkin vin tuntuvat itselleni liian vierailta, siis nämä Orjattaresi jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän kaikkien tarvitse lukea kaikkea, oman kiinnostuksen mukaan mennään.

      Poista
  8. Margaret Atwoodilta voi odottaa teräviä näkökantoja! Esittelemistäsi kertomuksista Vainajan haastattelu olisi todella mielenkiintoista lukea. George Orwell oli niin oikeassa 1984-kirjassaan, ja pahoin pelkään, että Orjattaresi-kirjan tarina alkaa myös muistuttaa yhä enenevässä määrin todellisuutta uuden Yhdysvaltain presidentin myötä. Toivotaan, että paljon savua ilman tulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailijoilla on näkemystä. He ovat usein oikeassa, vaikka nyt täytyy toivoa, että Atwoodin dystopia ei toteudu.

      Poista
  9. Atwoodia on kyllä ilo lukea, vaikka olisivatkin kauhistuttavaa dystopiaa. Olen iloinen tästä kokoelmasta niin saan lukea häntä pienissä erissä esimerkiksi lounaaksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kertomuksia kannattaakin lukea vähitellen. Usein tulee luettua kaikki yhtä mittaa, eikä silloin perehdy kunnolla jokaiseen.

      Poista
  10. Novelleja ei ole tullut aikoihin luettua, joten tämän vinkin voisin ottaa talteen ihan vain senkin vuoksi, että Atwood on niin teräväkatseinen. Kiitos siis vinkistä!

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.