maanantai 10. elokuuta 2020

Marguerite Yourcenar: Anna, sisaresi...

Aikaisemmin lukemissani Marguerite Yourcenarin kirjoissa on käsitelty homoseksuaalisuutta. Romaanissa Anna, sisaresi… aiheena on insesti.

Sisarukset Anna ja Miguel asuvat Napolissa 1500-luvun loppupuolella. Heidän isänsä Don Alvaro on korkea virkamies, joka laiminlyö perhettään. Lähes jumaloidun äidin kuoltua sisarukset viettävät paljon aikaa yhdessä. Miguel yrittää taistella haluaan vastaan. Hän lukee Raamatun Kuningasten kirjasta kohdan, jossa Amon loukkaa sisarensa Tamarin koskemattomuutta, ja kauhistuu. Lopulta intohimo voittaa.
”Miguel lähestyi ovea äänettömästi, jähmettyi paikalleen lukemattomia kertoja ennen perille saapumista ja kohotti viimein kätensä kahvalle. Hän tunsi sisarensa tekevän samoin; kaksi ihmisruumista värähteli toisilleen laudoituksen välityksellä.”

Anna, sisaresi… on täynnä symboliikkaa (käärmeitä, pulppuava lähde) ja kirkollisia viittauksia. Se on hyvin kauniisti kirjoitettu kirja, jonka tyyli on sovitettu historialliseen tapahtuma-aikaan. Vaikka Anna, sisaresi… on sivumäärältään pienoisromaani, siinä kerrotaan molempien sisarusten elämänkohtalot loppuun saakka. Kolmantena päähenkilönä nousee esille heidän isänsä, joka kokee uskonnollisen herätyksen ja ryhtyy munkiksi.

Jälkikirjoituksessaan Yourcenar kertoo kirjan olevan oikeastaan nuoruudenteos, kirjoitettu alun perin vuonna 1925. Se julkaistiin 1935 eri nimellä novellikokoelmassa La Mort conduit l´attelage. Kirja ilmestyi itsenäisenä 1981 ja Yourcenar teki siihen muutoksia, joita kuvailee jälkisanoissa.

Marguerite Yourcenar: Anna, sisaresi…
Suomentanut Jussi Lehtonen
LIKE 2002, 118 s.
Ranskankielinen alkuteos Anna, soror… 1981


***********
Helmet-haaste: 26. Kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.