maanantai 4. huhtikuuta 2022

Sarah Waters: Yövartio

 

Halusin lukea jonkun paksun kirjan, johon voisin uppoutua. En ollut lukenut mitään kehutulta Sarah Watersilta, ja lähikirjastossa oli hänen romaaneistaan Yövartio. Kirja on hyvä, mutta ei ehkä paras valinta tämänhetkiseen maailmantilanteeseen. Siinä ollaan toisen maailmansodan aikaisessa Lontoossa. Kun yksi päähenkilöistä ajaa ambulanssia keskellä yöllisiä pommituksia, silmissä alkavat vilistä kuvat tuhotusta Mariupolista.

Yövartio etenee kronologisesti taaksepäin. Ensin eletään vuotta 1947, sitten vuotta 1944 ja lopuksi vuotta 1941. Monet alussa kerrotut tapahtumat saavat taustoituksen jälkikäteen. Ehkä käänteisyydestä johtuen kirja lähti liikkeelle hitaasti. Henkilöihin tutustuminen kesti jonkin aikaa. Kun Yövartioon pääsi kunnolla sisälle, siinä oli emotionaalisesti erittäin voimakkaita kohtauksia, niin voimakkaita, että sydän alkoi tykyttää ja henkilöiden puolesta pelkäsi ihan tosissaan.

Keitä henkilöt sitten ovat? Vivian, jolla on suhde naimisissa olevan miehen kanssa. Vivianin veli Duncan, joka on vankilassa. Helen, Kay ja Julia, joiden väliset rakkaussuhteet muuttuvat sotavuosien aikana. Sen enempää en halua sanoa kirjan tapahtumista. Kannattaa lukea itse.

Vivian ja hänen veljensä sellitoveri Fraser tapaavat sattumalta sodan jälkeen. Fraser sanoo Vivianille jotakin, joka sopii myös tähän aikaan.

Olen työskennellyt viime kuukaudet sellaisten ihmisten parissa, jotka tulivat tänne Saksasta ja Puolasta. Heidän tarinansa – laupias taivas! He kertoivat minulle hirveitä asioita, julmia asioita, asioita jollaisia en uskonut kuulevani tavallisesti pukeutuneelta tavalliselta mieheltä tässä maailmassa, jonka minä tunnen… Mutta he kertoivat minulle myös suurenmoisia asioita. Ihmisten rohkeudesta, uskomattomasta hyvyydestä.


Sarah Waters: Yövartio
Suomentanut Helene Bützov
Tammen Keltainen kirjasto 2007, 509 s.
Englanninkielinen alkuteos The Night Watch 2006

***********

Helmet-haaste: 32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja.

6 kommenttia:

  1. Waters on mun lukulistalla. En oo kyllä vielä lukenu yhtään kirjaa häneltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli pitkän aikaa aikeena lukea Watersia. Vasta nyt tuli luetuksi.

      Poista
  2. Tuo käänteisyys on ehkä liian vaikea keino edetä lukemisessa. Kuulostaisi muuten ihan kiintoisalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käänteisyys on toteutettu Yövartiossa hyvin. Minulle se aiheutti vain hitautta ihmisiin tutustumisessa.

      Poista
  3. Olen joskus lukenut tämän enkä oikein syttynyt. Koin kirjan jotenkin tylsäksi. En sen jälkeen ole uskaltanut tarttua Watersin kirjoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle taas tässä oli muutama harvinaisen vaikuttava kohtaus.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.