sunnuntai 20. elokuuta 2017

Dublin on kirjojen kaupunki

James Joyce
Dublin on yksi UNESCO:n kirjallisuuskaupunkeja, eikä turhaan. Vietin kesällä muutaman päivän Dublinissa ja se on todella sopiva kirjojen ystävän matkakohteeksi. Irlantilaisia nobelisteja on neljä: William Butler Yeats, George Bernard Shaw, Samuel Beckett ja Seamus Heaney. Muut paitsi Heaney ovat dublinilaisia. Muita tunnettuja kirjailijoita ovat Jonathan Swift, Bram Stoker, Oscar Wilde ja tietysti ennen kaikkea James Joyce. Uudempiakin toki on (dublinilaisia ja muita irlantilaisia), esimerkiksi Edna O’Brien, Anne Enright, John Boyne, Roddy Doyle, Colm Tóibin jne.

Trinity Collegen kirjaston Long Room vanhoine kirjoineen ja kirjahyllyineen sai minussa aikaan ihastuksen huokauksia. Toinen vanhoista kirjoista pitävien kohde on Marsh’s Library. Siellä saimme erittäin ystävällisen henkilökohtaisen opastuksen. Vierailijota oli vain vähän, kun taas Trinity Collegessa oli tungosta.

Kirjailijamuseo on alan harrastajille ehdoton käyntikohde. Sen lähellä on James Joyce Centre, jossa myös kävin, vaikka en olekaan lukenut Odysseusta. Joycen Dublinilaisia olen lukenut, mutta näyttely keskittyi Odysseukseen.

Muitakin kirjakohteita Dublinissa on, mutta piti ottaa huomioon myös matkakumppani, joka jossain vaiheessa alkoi kysellä, että vanhoja kirjojako me olemme tulleet Dubliniin katsomaan.

Laitan tähän muutaman kuvan, vaikka kuvani ovatkin huonoja. Turistikohteissa valokuviin pyrkii aina tulemaan tuntemattomia ihmisiä tai sitten ei saa käyttää salamaa (Trinity College) tai kuvia ei saa ottaa lainkaan (Marsh’s Library).

Trinity College Library





James Joyce Centre, sisäpiha
Samuel Beckettin silta

11 kommenttia:

  1. Nyt tuli ikävä Irlantiin. Olen parina edellisvuonna matkannut sinne, mutta tänä kesänä suunta oli muualle. Toivottavasti taas joskus kulku käy vihreälle saarelle. Siellä on tosiaan mukavan kirjallinen ilmapiiri, jos sitä haluaa etsiä. Ja me kirjabloggaajat haluamme kyllä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin lukeneeni sinun Irlanti-postauksesi. Joskus toiste taas sinne!

      Poista
  2. Todella, komee tuo harppu-silta, pääsemme sinne taas tänä syksyna, olen kävellyt Joycen jalanjälkiä ja kirjan lukenut:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.se/search/label/Joyce%20Ulysses

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä jätin Odysseukseen liittyvien paikkojen etsimisen väliin, koska en ole lukenut kirjaa. Beckettin silta on kaunis ja Marsh's Library upea.

      Poista
  3. Dublin on keikkunut "pakkopäästä" -listani kärkisijoilla jo vuosia. Ehkä jonain päivänä se vielä toteutuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän lyhyen matkani perusteella voin jo suositella Dublinia lämpimästi.

      Poista
  4. Ooo, samoissa paikoissa pyörin kolme vuotta sitten ja kirjoitin blogiinkin noista seikkailuista. Kirjallisuusihmisen unelmakaupunki tosiaankin!

    Tuo Marsh's Library on minulle ennestään tuntematon, joten nyt tuli heti uusi tarve päästä takaisin Dubliniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marsh's Library on Irlannin vanhin kirjasto, perustettu 1700-luvun alussa. Se on täynnä vanhoja tieteellisiä kirjoja vanhoilla hienoilla hyllyillä. Sijainti on helppo, aivan Pyhän Patrickin katedraalin vieressä.

      Poista
  5. Kyllä nuo kuvat minusta ovat hyvännäköisiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuvista ei vain yleensä tule sellaisia kuin haluaisin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.