tiistai 18. heinäkuuta 2017

Alice Munro: Viha, ystävyys, rakkaus

Novellikokoelma Viha, ystävyys, rakkaus on sikäli hyvin yhtenäinen, että kaikkien novellien aiheena on parisuhde. Kertomukset nostavat esille kipupisteitä, joita on pitkienkin onnelliselta vaikuttavien avioliittojen takana. Ei ole lainkaan itsestään selvää, miksi pariksi on valikoitunut juuri se ihminen kuin on. Olisiko lapsuuden ystävä Mike ollut se oikea (Nokkoset)? Kannattiko mennä naimisiin kovin nuorena, kun vanhempi matematiikan professori teki vaikutuksen ollessaan etsimässä itselleen nuorta sopeutuvaista vaimoa (Pilari ja palkki)?

Rikkoutuviakin ihmissuhteita novelleissa on, esimerkiksi kertomuksessa Queenie,  mutta monet liitot tuntuvat pysyvän pystyssä, koska tunteet pidetään kurissa. Yhden yksittäisen syrjähypyn tehnyt Meriel ymmärtää sen novellissa Se mitä muistetaan.
”Kenties ihminen ei muutenkaan saa selville kovin paljon. Kenties vain saman asian yhä uudelleen – jonkin ilmiselvän mutta hämmentävän seikan omasta itsestään. Merielin tapauksessa sen tosiseikan että järkevyys – tai ainakin tunteiden taloudellinen hallinta – oli ollut kaiken aikaa hänen johtotähtenään.”
Kolmessa novellissa avioliitto on päättymässä, tai päättyy, toisen puolison vakavaan sairauteen. Viimeinen novelli Karhu tuli vuoren takaa esittää koskettavasti miehen hämmennyksen, kun vaimo katoaa muistisairauteen.

Rakenteellisesti kaikissa novelleissa on jossain kohdassa yllätys, jota lukija ei ole osannut odottaa ja joka kääntää ajatukset uuteen suuntaan. Yllätys on tavallisesti lähellä tarinan loppua, se voi olla jopa viimeisessä virkkeessä.

Tämäkin kokoelma vahvistaa taas, että Alice Munro on todellinen novellin mestari. Hän saa novellissa kerrotuksi vahvan tarinan, johon joku muu olisi tarvinnut romaanin.

Nipvet-blogin isännöimässä novellihaaste 2:ssa lasketaan luettujen novellien lukumäärää (tässä kokoelmassa yhdeksän), mutta lisäksi voi kirjallisesti peukuttaa erityisen ansiokkaita novelleja.
Peukutan kokoelman niminovellia Viha, ystävyys, riiaus, rakkaus, häät sen päähenkilön vuoksi. Johanna on vaatimaton, huonosti pukeutuva ja suorastaan ruma taloudenhoitaja, muiden palvelija. Lukijalle, mutta ei Johannalle itselleen, selvän huijauksen vuoksi hän jättää entisen ja matkustaa miehen luo, jonka luulee odottavan itseään. Yllätyksellisesti Johannan sisältä löytyy rohkea realisti, joka  ottaa ohjat käsiinsä: hän laittaa kuntoon miehen elämän ja siinä samalla oman elämänsä.

Alice Munro: Viha, ystävyys, rakkaus
Suomentanut Kristiina Rikman
Tammen Keltainen pokkari, 398 s., ilmestynyt ensimmäisen kerran suomeksi 2002
Englanninkielinen alkuteos Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage 2001

***********
Helmet-haaste: kohta 30. Kirjan nimessä on tunne.

8 kommenttia:

  1. Munro on taitava ja pidin tästä kirjasta. Minä pidin novellista, jossa vaimo oli muistisairas, eikä tuntenut omaa miestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin se ja kokoelman niminovelli olivat parhaat.

      Poista
  2. Hieno, hieno novellikokoelma! Minunkin suosikikseni nousi tuo niminovelli, vaikka kaikkihan tässä loistavia olivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niminovelli oli positiivisempi kuin muut. Niin hieno yllätyksellinen loppuratkaisu.

      Poista
  3. Moninkertaisesti osuva valinta Helmet-haasteen kohtaan! Tämä pitääkin muistaa novellihaasteeseen, kuulostaa hienolta teokselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munron novellit ovat aina hyviä, mutta tämä saattaa olla lukemistani kokoelmista paras.

      Poista
  4. Munro - puhdasta rakkautta täällä. Karhu tuli vuoren takaa on tehty myös elokuvamuotoon, sekin oli hyvä.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.