maanantai 24. heinäkuuta 2017

Eetos goes paatos. Pelle Miljoonan valitut lyriikat

Eetos goes paatos on kokoelma Pelle Miljoonan laulutekstejä. Ne on Pellen valtavasta tuotannosta valinnut Teija Varis, joka on toimittanut kirjan. Nyt kun Nobel-komiteakin on tunnustanut rocklyriikan kirjallisuudeksi, vastaavia kokoelmia voitaisiin tuottaa enemmän.

Tekstit – runot – on koottu viiden otsikon alle: Lähdöt & paluut, Hullu maailma, Rakkaus, Leijuvat asiat, Kohtaamisia & kohtaloita. Esipuheessa Teija Varis sanoo, että kokoelmasta on tarkoituksella jätetty pois Pellen kuuluisimmat laulut. Linjaus on hyvä. Kun eteen tulee joku tutumpi kappale, kuten Pikkupoika ja pikitie, sen sävel alkaa kaikua korvissa ja häiritsee keskittymistä tekstiin.

Lähdöt & paluut on aiheena tyypillisintä Pelle Miljoonaa. Siinä voi nähdä myös suomalaisen iskelmäperinteen kaipuun pois jonnekin muualle. Puerto Monttin kertosäe:

Puerto Montt teki mut onnelliseksi
Puerto Montt antoi synnit anteeksi
Puerto Montt sai nöyräksi ja hiljaiseksi
Puerto Montt teki mut hyväksi
hetkeksi

Rakkaus ja ihmissuhteet ovat tietysti runojen ja laulujen tavallisinta aihetta, mutta tällä kertaa minuun kolahtivat eniten otsikon Hullu maailma alla olleet tekstit. Johtunee siitä, että maailma on hullu ja tuntuu tällä hetkellä tulevan koko ajan hullummaksi. Viimeinen säkeistö runosta Kun aseet puhuvat:

Kun aseet ovat puhuneet
on vain hiljaisuus
pimeys, tyhjyys
sekä hiljaisuus

Kirjassa on kuvituksena Variksen ottamia mainioita kuvia Pellestä. Liitän loppuun kuitenkin oman kuvani, jonka otin Pelle Miljoonan keikalta muutama vuosi sitten.

Eetos goes paatos. Pelle Miljoonan valitut lyriikat
Toimittanut Teija Varis
Pelle Miljoona, Antikvariaatti Punaparta ja Reuna Oy 2015, 139 s.

*********** 
Helmet-haaste: 7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja.

2 kommenttia:

 1. En ole oikeastaan tutustunut Pelle Miljoonan sanoituksiin, mutta mies on varmasti taitava, ja sodan vastainen. Lainaamasi säkeistö on puhutteleva
  Kun aseet ovat puhuneet
  on vain hiljaisuus
  pimeys, tyhjyys
  sekä hiljaisuus

  Monesti näin ei ole oikeasti vaan sen jälkeen on kärsimystä, kurjuutta, ryöstelyä, itkua, huutoa, syyttelyä, toisten rankaisemista, pakolaisia, kulkutauteja, nälkää, janoa ja myös tv-kuvaajia, toimittajia ... hiljaista hetkeä ei tule,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä runossa tulkitsin, että loppusäkeistö tarkoittaa hiljaisuutta viimeisen sodan jälkeen. Se ei tietysti näy muusta runosta erotettuna.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.