maanantai 10. heinäkuuta 2017

Lena Andersson: Omavaltaista menettelyä

Kirjan koko nimi on Omavaltaista menettelyä – Romaani rakkaudesta. Runoilija ja esseisti Ester Nilssonia pyydetään pitämään esitelmä kuuluisasta kuvataiteilijasta Hugo Raskista. Paneutuessaan aiheeseensa Ester rakastuu. Hän rakastuu mieheen, jota ei ole vielä edes tavannut. Hän rakastuu miehen ideaan, omaan luomukseensa. Kun he tapaavat, Ester on aivan varma, että heistä tulee pari.

Omavaltaista menettelyä poikkeaa tavanomaisesta rakastumisen käsittelystä analyyttisyydellään. Periaatteessa Esterkin pystyy olemaan analyyttinen. Sehän on hänen työtään. Ester ja Hugo keskustelevat tunteiden kuvaamisesta taiteessa. Esterin mielestä
”perusongelma on se, että muiden tekoja tulkitaan behavioristisesti, ulkoapäin ja objektiivisesti. Omia tekoja tulkitaan fenomenologisesti, tietoisuuden sisältä käsin.”
Rakastunut Ester ei tulkitse Hugon tekoja objektiivisesti. Hugo valehtelee. Hän pystyttää kulissia, kirjaimellisestikin, koska hänen tekeillä olevat taideteoksensa ovat silmän harhauttamiseen perustuvia kulisseja. Pienikin myönnytys hänen puoleltaan, pieni varomaton lausahdus, herättää Esterin toiveet. Usein Esterin käytös on suorastaan surkuhupaisaa.

Kaikki tietävät, että rakastunut ihminen ei käyttäydy välttämättä järkevästi. Siitä huolimatta lukeminen herätti lopulta ärtymystä. Älä haaveile siitä miehestä! Mene eteenpäin! Onneksi loppuratkaisu oli selkeä, eikä jättänyt Esteriä – eikä lukijaa - epätietoisuuden tilaan.

Lena Andersson: Omavaltaista menettelyä – Romaani rakkaudesta
Suomentanut Sanna Manninen
Siltala 2014, 214 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek 2013
**********
Omavaltaista menettelyä sai August-palkinnon vuonna 2013, joten se kuuluu Helmet-haasteen kohtaan 16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja.

4 kommenttia:

 1. (ostin eurol kirppikselt, en vielä lukenut - taidan olla ainoo joka ei lukenut)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. August-palkinnon voittajia taidetaan lukea paljon Ruotsissa. Niistä aika moni käännetään suomeksikin.

   Poista
 2. Minä olen ihan Lena Anderssonin fani. Pidin tästä todella paljon, samoin seuraavasta osasta, jossa Ester on jo uuden rakkauden äärellä. Anderssonin kolumnikokoelma Enpä usko on sekin terävä tapaus. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Enpä tiennytkään, että Esterin tarinalle on jatkoa.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.