sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Mitä kirjoja hankimme?

Kun olen lukenut Karoliinan Kirjahyllykeskiviikon kommentteja, olen huomannut, että monella on hyllyssään kirjoja, joita ei ole lukenut. Aloin miettiä, millä perusteella hankimme kirjoja.

Omana periaatteenani on ollut, että ostan lähinnä vain kirjoja, jotka olen jo lukenut. Tämä herättää usein hilpeyttä, varsinkin ihmisissä, jotka eivät lue paljon. Minusta periaatteeni on looginen: Miksi hankkisin kirjan, jonka luen vain kerran? Senhän voi lainata kirjastosta tai ystävältä tai jostakin. En tietenkään ole lukenut kaikkia kirjojani monta kertaa, mutta näin minulla on mahdollisuus lukea kirja, jos haluan.

Sitten poikkeuksiin. 1) Olen ostanut Nobel-kokoelmaani kirjoja, joita en ole lukenut, enkä tule koskaan lukemaan. 2) Ostan taattujen kirjailijoiden kirjoja. Esimerkiksi olen ostanut lähes kaikki Carol Shieldsin kirjat luettuani ensimmäisen lainattuna. 3) Alennusmyynneistä ja -laareista löytyy joskus kiinnostavia kirjoja. 4) Ulkomailla käydessäni yritän ostaa jonkun kyseisen maan suositun kirjailijan teoksen, mielellään jollain kielellä, jota pystyn lukemaan. Näitä hankintoja on useita jonossa. Minullakin on siis hyllyssäni kirjoja, joita en ole lukenut!

12 kommenttia:

  1. Pääasiassa ostan sellaisia kirjoja, joita en vielä ole lukenut mutta jotka ehdottomasti haluan lukea. Hyllyn täyttyessä ja lukemista odottavien kirjojen määrän kasvaessa olen kyllä pyrkinyt järkevöittämään ostoksiani ja miettimään, miten todennäköisesti kyseessä on sellainen kirja, jonka haluan jäävänkin hyllyyni - vai olisiko sittenkin parempi hakea se kirjastosta.

    Osa ostoksista on sitten niitä jo kirjastolainoina luettuja, sellaisen vaikutuksen tehneitä kirjoja että haluan ne itsellenikin, joskus tulevaisuudessa uudelleen luettaviksi.

    VastaaPoista
  2. Minulla on jokseenkin samat "kirjanhankintaperiaatteet" kuin sinulla, jopa kirjailijoita myöten (Shields). Minä en tosin keräile Nobeleita.

    VastaaPoista
  3. Olen pitkään ollut hankkimatta kirjoja ja käyttänyt tehokkaasti vain kirjastoa. Joitakin klassikoita pitää hyllyssä kuitenkin olla, joten niitä olen ostanut. Myös Anja Kauranen/Snellman on sellainen kirjailija, jonka kirjat ostin ennen, sillä tiesin, että luen ne oitis muutenkin.

    Aiemmin ostelin paljon alennusmyynneistä, ja niistä osa on lukematta edelleen - osa taas kierrätetty jo divareihin...

    Nyt olen kääntynyt tuohon samaan, kuin sinä ja Maria, ostan vain, kun olen jo lukenut ja hyväksi havainnut. Ns. klassikoita saatan ostaa edelleen, vaikken ole niitä lukenut.

    Lapsille tulee ostettua kirjoja aika tavalla. Välillä ilman mitään ihmeempiä kriteereitä.

    VastaaPoista
  4. Minäkin ostan yleensä vain kirjoja jotka olen jo todennut niin hyviksi, että haluan lukea ne toistekin. Se on tietysti eri asia, tulenko koskaan sitä tehneeksi...

    Nuorempana ostin hyllyyni myös klassikoja. Nyt olen poistanut niitä lahjoitusten kautta, jotta saan tilaa kirjoille, joista todella pidän. Kirjahyllytilani kun ei valitettavasti ole lähitulevaisuudessa lisääntymässä,
    joten kilpailu hyllymetreistä on tiukkaa :)

    Toisinaan ostan sellaisia kirjoja joita en ole vielä lukenut, jos tiedän kirjailijan varmasti hyväksi. Niinpä hyllyssäni on aina useita lukemattomia kirjoja. Eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka sairastuisi vakavammin eikä pääsisi kirjastoon pitkään aikaan, eipähän loppuisi ainankaan luettava heti. Olen luonnoltani hamsteri, ei siitä mihinkään pääse!

    VastaaPoista
  5. Onpa mukava tietää, että muut ostavat kirjoja aivan samalla tavalla kuin minäkin. Ehkä tällaiseen ostopolitiikkaan päätyvät paljon lukevat ihmiset.

    VastaaPoista
  6. Minulla on hyllyssä paljon kirjoja, joita en ole lukenut - enemmän on kuitenkin niitä, jotka olen lukenut. Ostan kirjoja impulsiivisesti, harkiten ja sillä perusteella, että luen ne heti. Joskus ostan myös kirjan, jonka haluan lukea uudelleen ja jonka haluan olevan käsillä tarvittaessa.

    Se onkin sitten toinen kysymys, mitkä kirjat jäävät hyllyyn.

    VastaaPoista
  7. Aika lailla samat ostoperiaatteet on minullakin. Ostan jo luettuja kirjoja joista pidän, kerään tiettyjen kirjailijoiden teoksia jne. Tätä nykyä haalin aika paljon myös muiden blogeissa esiteltyjä kirjoja, joista olen kiinnostunut.

    Enimmäkseen ostan kirpputoreilta ja kierrätyksestä, joskus alesta tai vanhempia kirjoja, joita saa edullisemmin mutta äärimmäisen harvoin täysihintaisia uutuuksia.

    Toisinaan on pakko laittaa vanhoja kirjoja kiertoon uusien tieltä ja silloin poistan mieluiten sellaisia, jotka olen jo lukenut ja jotka eivät jostain syystä miellyttäneetkään niin paljon kuin etukäteen kuvittelin.

    VastaaPoista
  8. Minäkin ostan lähinnä suosikkeja, jotka tiedän haluavani lukea uudestaan. Toki joitakin poikkeuksia on, esimerkiksi juuri suosikkikirjailijoiden kirjat. Joskus joku uutuuskirja voi kuulostaa niin kiinnostavta, että ostan sen sokkona. Pokkareita saatan ostaa esim. matkalukemiseksi tuntematta niitä.

    Hyllyissäni ei siis kauheasti ole lukemattomia kirjoja. Pyrin myös kierrättämään pois sellaiset kirjat, joita en halua enää lukea, jotta kirjat eivät seisoisi hyllyssä käyttämättöminä.

    VastaaPoista
  9. Minä pyrin ostamaan kirjahyllyyni lähinnä klassikkokirjoja tai sellaisia, joista tiedän jo etukäteen, että pidän niistä pal-jon! Yksi peruste on myös se, että jos haluan joskus kirjasta eroon, sen on kelvattava divariin tai kaverille tai arvonnassa palkinnoksi :) (Niistä kirjoista, jotka ei kelpaa minnekään, askartelen mm. kirjanmerkkejä ;)

    Kirjat ostan mieluiten divarista, poistotoreilta tai kierrätyskeskuksista. Todella harvoin tulee ostettua täysin uutena.

    VastaaPoista
  10. Hauska keskustelunavaus.

    Minä olen kirjahamsteri ja impulsiiviostaja. Minulla ei ole muuta syytä ostaa kirjoja kuin niiden lukeminen, mutta lukemista hankinkin sitten monesta syystä.

    Pyrin tietenkin saamaan hyllyyni ne kirjat, jotka lukenut ja joihin olen rakastunut, mutta yhtä lailla ostan esim. aleista sekä pokkkareina sellaisia kirjoja, joista uskon pitäväni. Jos en pidä niistä, voin hyvin kierrättää eteenpäin tai vaihtaa ystäväni kanssa. Myös matkoille lähtiessäni ostan kirjoja matkalukemiseksi. Antikvariaatista ostan mielikuvieni mukaisen hyvän kirjan "varmuuden varalle", koska samaa kirjaa ei ehkä saa enää mistään.

    Ja tietenkin myös minulla on muutama sellainen ikisuosikki, joilta ostan kirjan aina kun uusi ilmestyy. Heitä ovat muun muassa John Irving, Joel Haahtela ja jo edesmenneet Carol Shields sekä LM Montgomery, joilta on vielä suomennettavaa jäljellä.

    Kirjahyllykeskiviikosta on sanottava vielä se, että itse olen listannut sinne myös mieheni kirjat. Niinpä kohdallani siellä on paljon kirjoja, joita en ole vielä lukenut tai joita en ehkä aiokaan lukea. :)

    VastaaPoista
  11. Voi, pelkään että logiikkaa pakenee, kun minut ja kirjat yhdistetään. :) Yleensä hankin omaan hyllyyni kirjat, jotka haluan lukea, sillä en ole hyvä eräpäivien kanssa. Käsittelen kirjoja myös aika huolimattomasti, mutten tietenkään halua tuhota (no, aika voimakas termi, mutta esim. tahrata kahvilla tms.) tai kadottaa toisten omaisuutta. Lisäksi hankin hyllyyni jo luettuja suosikkeja, joita haluan omistaa ja vaikkapa kirjoja, joista ajattelen, että voin lainata ystäville tai vaikka, että tyttäreni voi tämän joskus kymmenen vuoden päästä lukea. :) Ajattelen, että pidän ikään kuin yleishyödyllistä kirjastoa, ja sieltä on tärkeää löytää mahdollisimman monipuolisesti kaikenlaista kaikille.

    Pyrin kyllä laittamaan kiertoon niitä, joita minulla ei ole enää suurta syytä säilyttää, mutta olen varmaankin liian pehmeäsydäminen tässä asiassa, eli hyllystä löytyy myös hieman minulle turhia teoksia.

    VastaaPoista
  12. Alkaa vaikuttaa siltä, että kirjabloggarit eivät ole parhaita kustantajien ja kirjakauppojen kassojen täyttäjiä!

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.