torstai 1. syyskuuta 2011

Päiväni Margueritten kanssa (elokuva)

Olin ajatellut kirjoittaa blogiini vain kirjoista, mutta kävin nyt katsomassa elokuvan, joka sopii myös kirjablogiin. Elokuva on Päiväni Margueritten kanssa (La Tête en friche), ohjaus Jean Becker. Ainakin tällä viikolla se vielä meni Kino Engelissä Helsingissä.

Elokuva kertoo vähälahjaisesta - tai sellaisena pidetystä - Germainista (Gérard Depardieu). Germain ei hallitse lukemista. Jossain vaiheessa elokuvaa hän toteaa itse, ettei pysty pitämään kolmea sanaa järjestyksessä. Germain tapaa puistossa 95-vuotiaan Margueritten. Margueritte, kahdella t:llä, kuten rouva korostaa. Marguerittelle kirjat ovat olleet aina tärkeitä. Nyt hän on pikku hiljaa menettämässä näkönsä.

Margueritten ja Germainin tutustuminen johtaa siihen, että Margueritte alkaa lukea Germainille kirjoja ääneen. He aloittavat Albert Camus´n Rutosta. Käy ilmi, että Germain muistaa hyvin, mitä on kuullut. Kirjoihin ja sanoihin tutustuminen Margueritten kanssa vaikuttaa suuresti Germainiin ja hänen elämäänsä.

Elokuvassa on muitakin henkilöitä: Germainin äiti ja tyttöystävä sekä joukko ystäviä, jotka kokoontuvat ranskalaiseen tyyliin paikallisessa kahvilassa. Katsoja saa elokuvasta irti lisää, jos osaa niin hyvin ranskaa, että ymmärtää sanoilla leikittelyn, jota on ollut välillä mahdoton suomentaa.

Gérard Depardieu on loistava Germainina. Margueritteä näyttelee Gisèle Casadesus, joka elokuvan teon aikaan on ollut 95-vuotias. Hän on syntynyt vuonna 1914.

Päiväni Margueritten kanssa perustuu Marie-Sabine Rogerin romaaniin, jota ei tietääkseni ole suomennettu.

3 kommenttia:

  1. Minullekin tuli hetimmiten elokuvan katsomisen jälkeen olotila, että tästä on pakko kirjoittaa blogiin. Ihana elokuva! Suosittelen lämpimästi kaikille.

    VastaaPoista
  2. Voi, tämän olisin halunnut nähdä! Luulen, että taitaa olla turhaa odottaa tätä DVD:lle... mutta toivotaan.

    VastaaPoista
  3. DVD:nä julkaistaan usein myös tällaisia 'pieniä' elokuvia, ehkä tämäkin.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.