sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Lilian Faschinger: Syntinen Magdalena

Syntinen Magdalena on veijaritarina naisesta, joka lähtee kotimaastaan Itävallasta ja kulkee pitkin Eurooppaa sivuvaunullisella Puch-moottoripyörällään. Magdalena inhoaa Itävaltaa ja katolista kirkkoa. Mitään muuta hän ei kaipaa kotimaastaan kuin leivonnaisia, erityisesti aprikoosirullia. Katolisesta kirkosta hän sanoo muun muassa:
”Katolisen kirkon viranhaltijat ovat kaikkea muuta kuin tyhmiä, se on selvä. Pidettyään niinkin suurta katolisten määrää toista tuhatta vuotta tyhmyydessä katolisen kirkon viranhaltijoiden, siis katolisen kirkon linjanvetäjien, on tietenkin täytynyt olla itse hyvin viisaita, varsinkin korkeammassa asemassa olevien.”
Kirkkoon kohdistamastaan arvostelusta huolimatta Magdalena haluaa ripittäytyä ja koko kirja onkin hänen rippiään, jota kuuntelemaan hän kaappaa papin kesken helluntaimessun. Pappi pääsee kommentoimaan Magdalenan rippiä vain ajatuksissaan. Papin nimi on Christian ja hänen siskonsa on tietysti Maria.

Magdalena joutuu mitä eriskummallisimpiin tilanteisiin, joissa hän kohtaa miehiä, joiden kanssa luulee ensin löytäneensä etsimänsä paratiisin, mutta huomaa pian, että on taas kerran erehtynyt. Sen jälkeen miehelle käy huonosti. Yksi miehistä on masentunut itsemurhakandidaatti, toinen on väkivaltainen mustasukkainen juoppo, kolmas on uskoton. Yhtä Magdalena kutsuu ”ideologisesti saastuneeksi”. Se joka on upporikas, on seksuaalinen pervertikko. Yksi etsii täydellistä kotirouvaa ja yksi on oikea verenimijä. Jokainen alistaa Magdalenaa omalla tavallaan.

Magdalena on syntinen, mutta niin ovat miehetkin. Seitsemään kuolemansyntiin ja vähemmän vakaviin synteihin viitataan tämän tästä.

Vaikka kutsuin kirjaa veijaritarinaksi, siinä on vakava pohjavire, Magdalenan taistelu omasta itsenäisyydestään. Tyylilajin kanssa en aivan päässyt sinuiksi. Yliampuvuus on ok, sopii tähän, mutta välillä teksti on saarnaavaa.

Lilian Faschinger: Syntinen Magdalena
Suomentanut Marja Kyrö
Otava 1996, 304 s.
Saksankielinen alkuteos Magdalena Sünderin 1995

***********
Kannen moottoripyörä kelpaa Helmet-haasteen kohtaan 38. Kirjan kannessa on kulkuneuvo.

2 kommenttia:

  1. Onpa erikoisen kuuloinen kirja, nimi kuin vanhalla Suomi-elokuvalla. Tuo tyylilajien poukkoilu ei useinkaan ole onnistunut juttu. Veijaritarina joka lähtee saarnaamaan kuulostaa vähän pannukakulta. Vaikea laji.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun mielipiteestäni huolimatta Syntinen Magdalena oli aikanaan kai jonkinlainen kansainvälinen menestys. Suomeksikin se käännettiin seuraavana vuonna ilmestymisensä jälkeen.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.