lauantai 16. helmikuuta 2019

A-ryhmä aloittaa – Osasto Q jatkaa

Arne Dahl: Misterioso
Tulin lukeneeksi Arne Dahlin A-ryhmästä kertovan dekkarisarjan ensimmäisen osan Misterioso. Olen lukenut pari sarjan kirjaa aiemmin. Misteriosossa selviää, millaista rikosta tutkimaan A-ryhmä alun perin koottiin. Saamme myös tietää, mikä on ryhmän suomalaisjäsenen tausta. (Kirjassa on muuten joitakin hassusti kirjoitettuja suomalaisia sukunimiä.) Rikos on ruotsalaista talouselämää horjuttava johtajien sarjamurha. Tutkimukset vievät välillä harhapoluille, mutta perusteellinen poliisityö tuottaa lopulta oikean tuloksen. Juoneen on sotkettu virtuoosimaista jazzia, venäläistä mafiaa, ylimielisiä isokenkäisiä ja bodaavia rappioalkoholisteja, muun muassa. Lukijalle on kirjan prologissa yllättävän selvä vihje. Syyllisen jäätyä kiinni A-ryhmästä päätetään tehdä Ruotsin poliisin pysyvä yksikkö, jonka virallinen nimi on ”Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art”. Ei ole mikään ihme, että Dahl jatkoi A-ryhmän parissa, sen verran mielenkiintoisen porukan hän kasasi Misteriosossa.


Jussi Adler-Olsen: Poika varjoista
Poika varjoista on jo viides Osasto Q:sta kertova dekkari. Kirjan alkuperäisessä nimessä esiintyvä Marco on paperiton maahanmuuttaja. Hän kuuluu setänsä johtamaan klaaniin, jonka lapset – Marco muiden mukana – laitetaan kerjäämään Kööpenhaminan kaduille. Sedällä aikuisine apureineen on muuta hämäräperäistä toimintaa. Marcolla on älyä ja haaveita. Hän ei voi hyväksyä setänsä rikoksia, vaan pakenee. Osasto Q eli Carl Mørck, Assad ja Rose tutkivat kadonneen kehitysapuvirkailijan tapausta. Marcon ja Carl Mørckin tiet leikkaavat ennen pitkää. Marco osoittautuu todelliseksi selviytyjäksi. Hänen perässään on lopulta klaanin ja poliisien lisäksi ammattitappajia, mutta heiltäkin hän pääsee pakoon. Jatkuvaa takaa-ajoa ja pelastumista on liikaakin ollakseen uskottavaa, mutta toisaalta tosielämässä tapahtuu myös kaikenlaista uskomatonta, kuten Tanskassa Kim Wallin sukellusvenemurha. Tämän kirjan sankari on Marco, eikä Carl, Assad tai Rose.

Arne Dahl: Misterioso
Månpocket 2006, 334 s. (julkaistu ensimmäisen kerran 1999)

Jussi Adler-Olsen: Poika varjoista
Suomentanut Katriina Huttunen
Gummerus 2016, 553 s.
Tanskankielinen alkuteos Marco Effekten 2012

***********
Helmet-haaste:
Misterioso, kohta 7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt (Tukholma).
Poika varjoista, kohta 2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä. 

4 kommenttia:

  1. Pidin kovasti tuosta Poika varjoista, muutenkin Adler-Olsen kuuluu dekkaristisuosikkeihini. Dahlia en ole lukenut lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Dahl kirjoittaa poliisidekkareita perinteiseen ruotsalaiseen tyyliin. Olen pitänyt lukemistani.

      Poista
  2. Mukava postaus, jossa nostit kaksi kelpo dekkaristia yhdellä iskulla pöydälle. Molempien parissa on tullut viihdyttyä tovi jos toinenkin, eikä herroilta yhtään floppia ole tullut vastaan. Hyvää alkavaa viikkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satuin lukemaan A-ryhmästä ja Osasto Q:sta peräkkäin. Sopivat jo nimiensä puolesta samaan postaukseen. Mukavaa keväistä helmikuun viikkoa sinullekin!

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.