keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Strindberg-museo Tukholmassa

Kävin hiihtolomalla Tukholmassa ja siellä Strindberg-museossa. En ole perehtynyt hänen tuotantoonsa kovin hyvin. Olen lukenut vain romaanit Punainen huone ja Hullun puolustuspuhe ja nähnyt Neiti Julien elokuvana. Siitä huolimatta museo oli kiinnostava kohde.

Strindbergsmuseet on muutakin kuin kotimuseo. Ensimmäisessä huoneessa ajoitetaan kirjailijan elämän tärkeät tapahtumat, sekä ammatilliset että henkilökohtaiset. Sen jälkeen näyttely keskittyy Strindbergin eri puoliin, joita lähestytään vastakohtien kautta: naisvihaaja – naisten rakastaja, sosialisti – vanhoillinen, ateisti – uskonnollinen, ja niin edelleen.

Strindbergin laaja-alaisuus korostuu. Hän oli kirjailija, mutta myös maalari ja valokuvaaja ja yritti jopa tieteentekijänä eri aloilla. Hänen kirjastossaan on yli 300 kielitieteellistä teosta  ja kymmenittäin eri kielten sanakirjoja. Kaiken kaikkiaan Strindbergin kirjastossa on lähes 7000 teosta, mutta valitettavasti kirjastoon pääsee tutustumaan vain opastetuilla ryhmäkierroksilla.

Museon helmi on kuitenkin Strindbergin koti, hänen viimeinen asuntonsa. Huonekalut ovat aitoja, Strindbergin itsensä hankkimia. Museon esitteessä sanotaan, että työhuoneen kirjoituspöydän esineet ovat juuri siinä tarkassa järjestyksessä kuin ne Strindbergillä olivat.

Ruotsalaiset ovat myöntäneet Nobelin palkinnon monelle omalle kirjailijalleen, esimerkiksi hyvin kuuluisille (?) Verner von Heidenstamille ja Erik Axel Karlfeldtille. August Strindberg on edelleen yksi tunnetuimpia ruotsalaisia kirjailijoita ja on hänestä mitä mieltä tahansa, niin on kummallista, ettei hän saanut Nobelia.

Strindbergsmuseet, Drottningsgatan 85, Tukholma

Kiitän museota luvasta ottaa ja julkaista kuvia sekä ilmaisesta sisäänpääsystä.
Olohuone

Työhuoneen kirjoituspöytä9 kommenttia:

 1. mielenkiintoista, tykkäsin siitä kirjastosta yläkerrassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämmöttös:
   https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2017/06/halsa-pa-strindberg.html

   Poista
  2. Minä en nähnyt kirjastoa, koska olin museossa yksin, enkä ryhmän mukana.

   Poista
  3. (sateinen päivä, tyhjä museo, niin päästiin sinnekin)

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoinen museo. Olen käynyt Tukholmassa aika monissa museoissa, mutta tämä on käymättä. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museo on ihan kävelymatkan päässä keskustasta. Kyllä siellä kannattaa käydä.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä Strindbergin museota ei hirveästi mainosteta mutta ehdottomasti käymisen arvoinen! Nyt muuten pääsee käymään myös Astrid Lindgrenin kotona Dalagatanilla, kannattaa vaan varata hyvissä ajoin koska liput menevät nopeasti.

   Poista
  2. Tiedän Lindgrenin museon, mutta lähdin matkalle niin ex tempore, että en edes yrittänyt sinne lippua.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.