sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Kuukauden nobelisti Rudyard Kipling: Sotilaskertomuksia

Novellikokoelma Sotilaskertomuksia on jokseenkin outo. Kipling oli patriootti ja Iso-Britannian suurvalta-aseman kannattaja. Novellit ovat asenteellisia ja kuvaukset stereotyyppisiä. Lievimmästä päästä on novellin Kadoksissa venäläinen upseeri, joka juo, juo ja juo, lopulta itsensä pöydän alle.

Kipling oli myös nuortenkirjailija, mutta enpä tiedä, oliko novellin Kaksi rumpalipoikaa tarkoitus olla mallina englantilaisille työväenluokan pojille. Alun perin huonokäytöksisistä rumpalipojista tulee sankareita, kun he ratkaisevat taistelun afgaaneja vastaan ja saavat surmansa. Tässä pieni pätkä sotimista:
”Lahtaaminen kävi edelleen oivallisesti. [- -] Ylänköläiset antoivat pakolaisten juosta kaksisataa kyynärää ja löivät heidät sitten kokonaan huutaen ja mylvien ennen kuin he olivat päässeet vuorien suojaan. Gurkhat seurasivat samaa esimerkkiä; mutta ”Fore and Aft” tappoi omalla tavallaan, sillä he olivat ahdistaneet suuren joukon pistimiensä ja kallioseinämän väliin, ja pyssyjen tuli poltti paksut nutut.”
”Fore and Aft” on yhden englantilaisrykmentin pilkkanimi.

Sympaattisin henkilö on novellin Wee Willie Winkie kepposteleva pikkupoika, mutta novellin huipennus sen sijaan – no, se on tällainen: Pojan upseeriystävän kihlattu menee uhmapäisyyttään rajajoen väärälle puolelle ja joutuu pulaan. Hän tarvitsee pelastajan, jollaiseksi ilmestyy isänsä määräämästä arestista karannut Wee Willie Winkie.

Novellista Hänen oma aviovaimonsa minulla on sentään positiivista sanottavaa. Siinä jääkärirykmenttiin tullut uusi nuori luutnantti joutuu työpaikkakiusatuksi, koska ei harrasta samoja asioita kuin muut upseerit. Hän kostaa niin hyvällä pilalla, että kiusaaminen loppuu siihen.

Sotilaskertomuksia on ilmestynyt suomeksi vuonna 1911, eikä uusintapainoksesta löytynyt tietoa suomentajasta. Joka tapauksessa suomennos on huono.

En ole lukenut Kiplingin kuuluisimpia teoksia eli Viidakkokirjaa ja Kimiä. Olen lukenut vain kehityskertomuksen Captains Courageous (Meren urhoja). Se oli selvästi parempi kuin Sotilaskertomuksia, joka osoittautui huonoksi valinnaksi nobelistisarjaani, mutta se nyt sattui olemaan kirjastossa.

ViidakkokirjastaKimistä ja Meren urhoista on postaukset Jokken kirjanurkassa.

Rudyard Kipling: Sotilaskertomuksia
Tiberius kirjat 2018, 122 s. (julkaistu ensimmäisen kerran 1911, Otava)

2 kommenttia:

 1. Kipling, kirjailija, jolla oli mielenkiintoinen elämä:)
  Tartuinkin teokseen suurin odotuksin, mutta... Outo on oikea sana kuvaamaan lukukokemusta, eikä näihin Sotilaskertomuksiin halusta huolimatta löytynyt yhteyttä enkä saanut otetta.
  Myös tuo- vaikkakin sinänsä ymmärrettävä- ja korostettu asenteellisuus, aikansa lapsi, kirputti; harmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän lukiessani ottaa julkaisuajan huomioon, mutta tässä sekään ei auttanut.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.