lauantai 23. maaliskuuta 2019

Marko Kilpi: Undertaker 1 ja 2

Kiinnostuin Marko Kilven Undertaker-sarjasta viime syksyn Helsingin kirjamessuilla ja nyt luin osat 1 ja 2 peräkkäin.

Undertaker 1. Kuolemantuomio. Hauturi Kivi on rikollinen. Kuolemantuomio alkaa Kiven tekemästä murhasta. Myöhemmin selviää, että Kivi on suurrikollinen. Hänen toimintatapansa on kylmä ja tunteeton. Hänen vaimonsa luulee elävänsä normaalia perhe-elämää. Hänen taustaansa väläytellään pikku hiljaa. Kuolemantuomiossa on paljon henkilöitä. Järjestäynyttä rikollisuutta tutkivia poliiseja, kovaksikeitettyjä rikollisia, jokunen tavallinen ihminen – ja opiskelija Tuomas tyttöystävineen. Kiven rikosten sekaan on ahdettu koulukiusaamista, parisuhdeväkivaltaa, masennusta, toimeentulo-ongelmia. Teksti on yhtä tykitystä. Lyhyet kappaleet syöksähtelevät tapahtumasta toiseen. Virkkeet ovat lyhyitä. Usein katkaistuja. Kirjaa lukiessa ei todellakaan ole tylsää. Päinvastoin, välillä lukija kaipaisi suvantohetkeä. Yksi tapahtumajuonne saadaan päätökseen, mutta moni jää kesken.

Undertaker 2. Kuolemanenkeli. Osa 2 jatkuu täsmälleen siitä, mihin osassa 1 jäätiin. Nämä kirjat on luettava järjestyksessä, jotta pysyisi kärryillä. Sama tykitys jatkuu. Muutamille Kuolemantuomion sivuhenkilöille löytyy perustelu. Tuomas nousee toiseksi päähenkilöksi. Kivellä on teoria kilteistä ihmisistä ja siitä, mitä heidät saadaan tekemään. Enkelimäinen Tuomas on kiltti ihminen. Kivessä itsessään alkaa näkyä pieniä murtumia. Kuolemanenkelissä on räjähtävä lopetus, mutta tarina jää vielä pahemmin kesken kuin Kuolemantuomiossa. Seuraavaa osaa siis odotellaan.

Kilpi on keksinyt Kivelle ylivoimaisen suojakilven: hautaustoimiston. Kivi pääsee lähelle poliisia. Ruumisauto on toisaalta näkyvä, toisaalta koskematon. Kuolema suojelee. ”Jälleen kerran kuoleman varjo pelastaa.”

Marko Kilpi: Undertaker 1. Kuolemantuomio
CrimeTime 2017, 335 s.

Marko Kilpi: Undertaker 2. Kuolemanenkeli
CrimeTime 2018, 393 s.

***********
Undertaker 1. Helmet-haasteen kohta 25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin.
Undertaker 2. Helmet-haasteen kohta 32. Kirjan nimessä on ammatti.

2 kommenttia:

 1. Kivi ja hautaustoimisto oli tosiaan Kilveltä mainio ja hauska veto!

  Kilven vähäeleinen ja jäntevä tyyli puree niin, että lukiessa tulee tunne kirjailijan vahvasta läsnäolosta ja seisomisesta tekstinsä takana. Henkilöt ovat näppärästi nimettyjä, lihaa ja verta olevia ihmisiä elämän arpapelissä voittoine ja tappioineen sekä ainutkertaisine kohtaloineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ja Kilven työ poliisina näkyy asiantuntemuksena.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.