perjantai 8. maaliskuuta 2019

Kerstin Ekman: Mörker och blåbärsris

Mörker och blåbärsris on realistinen kertomus 1960-luvun lopulta pieneltä maaseutupaikkakunnalta. Kaikki lähistöllä olleet teolliset työpaikat ovat hävinneet. Töitä ei ole. Vanhan kyläkauppiaan kuoltua selviää, että hän oli pitänyt puotiaan tappiolla, ilmeisesti vain seuran vuoksi. Paikallinen mahtimies on sikatilallinen, jonka sikalan haju peittää ajoittain koko kylän.

Helga on leski, joka on aloittanut suhteen itseään paljon nuoremman Edvardin kanssa jo miehensä eläessä. Åsa on Helgan miehen tytär edellisestä avioliitosta. Åsa palaa Tukholmasta takaisin kylään mukanaan yksivuotias Rolf, jonka isästä ei ole tietoa. Elämä on ankeaa, joten kolmikko tukeutuu vanhaan keinoon. He alkavat keittää paloviinaa parin vanhan ystävän kanssa.

Idea ei ehkä ole kovin onnistunut. Siitä saadaan viitteitä heti, kun ensimmäisellä yrityksellä pieni Rolf on hetken vartioimatta ja polttaa itsensä niin pahasti, että poskeen jää pysyvä arpi. Puuhaa jatketaan ja viinahöyryjen keskellä ihmissuhteet rakoilevat, rakkaus ja mustasukkaisuus taistelevat hulluuteen saakka.

Tämä kirja voisi aivan yhtä hyvin kertoa Suomesta kuin Ruotsista.

Alla olevassa kuvassa on vanhoja paloviinan valmistuksessa käytettyjä astioita. Kuva on Tukholman Spritmuseumista. Viinanpoltto kiellettiin Ruotsissa 1860-luvulla, mutta varmaan sitä harrastettiin syrjäseuduilla senkin jälkeen.


Kerstin Ekman: Mörker och blåbärsris
Albert Bonniers Förlag 1999, 202 s. (julkaistu ensimmäisen kerran 1972)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.