torstai 21. maaliskuuta 2019

Anthony Doerr: Davidin uni

David Winkler on nähnyt lapsena pahan unen, joka toteutui täsmälleen sellaisena kuin hän näki sen. Siitä alkaen hän pelkäsi uniaan. Kun David aikuisena näkee tytärtään Gracea koskevan kauhistuttavan unen, hän pakenee, jotta uni ei toteutuisi. Kirjan alkuperäinen nimi onkin About Grace.

David pakenee, mutta hän näkee edelleen unia. Lopun elämäänsä hän taistelee perustavanlaatuisen kysymyksen kanssa: voiko ihminen omalla käytöksellään muuttaa tulevaisuutta?

Kirja ei oikein jaksanut ylläpitää mielenkiintoa yli neljänsadan sivun verran. Siinä on vastakohtaisia miljöitä eli Alaskan Anchorage ja Saint Vincent Karibialla. Ne ovat sinänsä kiinnostavia, kylmää ja pimeää ja toisaalta kuumaa ja aurinkoista. Sanallista maalailua on ylenpalttisesti. Tiivistäminen olisi joskus ollut paikallaan.

Varsinkin Saint Vincentillä ihmiset ovat rohkeasti omanlaisiaan. Chilestä Pinochetin vallankaappausta paenneista Somasta ja Felixistä tulee Davidin ystäviä. Heidän tyttärensä Naaliyah vaikuttaa Davidin loppuelämään enemmän kuin kukaan muu. David itse on päähenkilönä valju. Hän ajautuu toistuvasti äärimmäisiin tilanteisiin, kun ei tee päätöksiä tai kun valitsee väärin. Toisto on yksi kirjan teemoista ja se lähtee jo lumihiutaleista, joita alkuperäiseltä ammatiltaan hydrologi David oli tutkinut väitöskirjaansa varten ja joiden pariin hän palaa elämänsä lopulla.

David tavoittelee unelmaansa, tytärtään Gracea. Kirjan tyylistä kertoo Davidin pohdiskelu:
”Mitä olivat unelmat? Veteen upotettu kauha, kaivoon laskettu sanko. Syvä, viileä vesi kirkkaan pinnan alla; varjo jokaisen puun juurella. Unelmat olivat kunkin sellaisen paikan vastinpaikka, jossa oli käynyt ollessaan hereillä, jokaisen tunnin, jonka oli kokenut. Jokaista nykyisyyden hetkeä vastasi tulevaisuudessa peili ja toinen menneisyydessä. Muisti ja toiminta, kohde ja varjo, valvetila ja uni.”
Kulttuuri kukoistaa -blogin Arja viehättyi kirjasta enemmän kuin minä, vaikka häntäkin alkoi puuduttaa loppupuolella. Hänen blogissaan on linkkejä muihin kirjoituksiin.

Anthony Doerr: Davidin uni
Suomentanut Hanna Tarkka
WSOY 2016, 427 s.
Englanninkielinen alkuteos About Grace 2004

***********
Helmet-haasteessa on kohta 26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan, josta ajattelin, että saankohan tuota täytetyksi, koska tapanani ei ole kurkkia, mitä muut lukevat. Davidin uni on kirjan kannessa niin isolla, että työmatkalla junassa näin sen parin penkkirivin päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.