keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Laurent Binet: Kuka murhasi Roland Barthesin?

 

Filosofi ja kirjallisuuden tutkija sekä kriitikko Roland Barthes kuoli vuonna 1980 jäätyään auton alle. Tästä lähtökohdasta Laurent Binet on kirjoittanut rikosromaanin, jossa Barthesin kuolemaan johtanut auto-onnettomuus on murha. Sen syynä on salaperäinen paperi, joka Barthesilla oli mukanaan ja joka katosi murhapaikalta.

Henkilöinä on ajankohdan kuuluisia ranskalaisia älykköjä kuten Julia Kristeva, Bernard-Henri Lévy, Michel Foucault, Jacques Derrida ja useita muita, joiden nimet olivat minulle ennestään tuntemattomia. Myös Umberto Eco on mukana. Kirjan tyylilaji on satiirinen. Satiirista olisi saanut enemmän irti, jos tuntisi älykkökuuluisuuksien kirjoituksia, mutta olen lukenut ainoastaan Umberto Ecoa ja häneltäkin vain romaanin Ruusun nimi (josta en pitänyt). Presidentti Giscard d’Estaing ja tulossa olevissa vaaleissa hänen kanssaan kilpaileva Mitterrand esikuntineen ovat myös kiinnostuneita Barthesilta kadonneen paperin sisällöstä.

Binet on saanut juoneen sovitetuksi muitakin historiallisia tapahtumia, kuten Bolognan rautatieaseman tuhoisan terrori-iskun sekä tapon, jonka teki filosofi Louis Althusser. Hän kuristi vaimonsa.

Juttua määrätään tutkimaan komisario Jacques Bayard, joka ei ymmärrä mitään kuulustelemiensa filosofien puheista. Hän ottaa apulaisekseen kielitieteen väitöskirjaa valmistelevan nuoren Simon Herzogin, jonka tulkkauksia lukijakin tarvitsee. Joistakin osuvista kohtauksista huolimatta kirjasta jää päällimmäiseksi tunne, että kirjailija esittelee siinä omaa tietämystään. Sama tunne jäi minulle Econ Ruusun nimestä. En siis erityisemmin innostunut tästä romaanista.

Kirsin Book Clubin Airi Vilhunen on kirjoittanut teoksesta hienon analyysin. Hänestä se on älykäs, kepeä ja nerokas.


Laurent Binet: Kuka murhasi Roland Barthesin?
Suomentanut Lotta Toivanen
Gummerus 2017, 378 s.
Ranskankielinen alkuteos La septième fonction du langage 2015

***********

Helmet-haaste: kohta 24. Kirjan nimessä on kysymysmerkki tai huutomerkki.

6 kommenttia:

  1. Olen lukenut Rolandin kirjoja, mielenkiintoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin varmaan olisivat. En ole lukenut filosofiaa oikeastaan yhtään.

      Poista
  2. Onpa mielenkiintoinen lähtökohta kirjalla! Lukukokemus saattaisi jäädä samaksi kuin sinulla, sillä minäkään en ole juuri tutustunut ranskalaisiin filosofeihin Simone de Beauvoiria lukuun ottamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muut tästä kirjasta kirjoittaneet ovat yleensä pitäneet siitä. Ehkä sinäkin pitäisit...

      Poista
  3. Kirjailija käyttää ilmeisesti samaa systeemiä kuin tuossa Hhh romaanissaan, Heydrichin murhaa kuvatessaan. Se oli kyllä aika onnistunut minusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HHhH:ta en olekaan lukenut. Sen aihe kiinnostaisi.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.