keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Anna-Liisa Haavikko: Kaari

 

Anna-Liisa Haavikko on kirjoittanut hienon elämäkerran Kaari Utriosta. Hän on saanut käyttöönsä Utrion oman arkiston, jossa ovat muun muassa Utrion saamat ja lähettämät kirjeet.

Oma historiani Utrion kirjojen kanssa alkoi jo ensimmäisestä eli romaanista Kartanonherra ja kaunis Kirstin ja jatkui vuosien mittaan viimeisiin, 1800-luvun alun Suomeen sijoitettuihin tapakomedioihin. Elämäkertaan liitettyä julkaisuluetteloa katsoessani huomasin, että olen lukenut suurimman osan Utrion kaunokirjallisesta tuotannosta. Tietokirjoista sen sijaan tuttu on vain Eevan tyttäret. Olen aina pitänyt Utrion rohkeista sankarittarista ja kirjojen feminismistä, jonka tyyli on usein ilkikurinen.

Minua kiinnosti eniten, mitä elämäkerrassa kerrotaan kirjailijan työstä. Utrio teki aina perusteellista taustatyötä ja suunnitteli kirjat tarkasti etukäteen. Itse kirjoittamisesta sanotaan:

Kirjailijan työn suurimpia iloja oli, kun tarina alkoi viedä. Silloin Kaari itki ja nauroi kuvatessaan sankareitaan. Maailma oli kaukana, ja hän rakasti ja vihasi henkilöitään. Ilman noita nautinnon hetkiä hän ei voinut elää.

Kaari etenee kronologisesti lapsuudesta vuoteen 2020. Nyt Utrio ei enää kirjoita romaaneja, mutta jatkaa tarinointia Facebookissa.

Kun elämäkerta kattaa monta vuosikymmentä, siitä näkyy selvästi, miten suhtautuminen viihdekirjallisuuteen on muuttunut. Utrion uran alussa hänen historiallisia romaanejaan väheksyttiin, puhuttiin jopa ”rouvaspornosta”. Myöhemmin kirjat ja kirjailija saivat tunnustusta. Vuonna 1995 Utrio nimitettiin taiteilijaprofessoriksi.

On hämmästyttävää, kuinka paljon Utrio on ehtinyt. Hän on julkaissut kirjan lähes joka vuosi. Hän on kirjoittanut kolumneja, pitänyt esitelmiä, opettanut kirjoittamista. Hän on pitänyt yllä laajaa kirjeenvaihtoa. Someron kotitilalla on ollut jatkuvasti menossa joku rakennusprojekti puoliso Kai Linnilän johdolla. Siellä toimii myös perheyritys Amanita. Kaiken tämän lisäksi Utrio on ollut Kirjailijaliiton johtokunnassa, valtion kirjallisuustoimikunnassa, Someron kunnanvaltuustossa ja aktiivisena jäsenenä erilaisissa seuroissa, kuten Minna Canthin seurassa.

Olen kirjoituksessani keskittynyt Kaari Utrioon kirjailijana, mutta elämäkerrassa on tietysti mukana myös hänen siviilielämänsä, puolisot, lapset, vanhemmat, ystävät. Olin kerran vuosikausia sitten Utrion kanssa yhtä aikaa pienten kokojen vaatekaupassa, jonka vakioasiakkaita olimme molemmat (kertoi kaupan omistaja myöhemmin). Olin niin arka, että en uskaltanut puhutella ihailemaani kirjailijaa. Elämäkerran perusteella olisin hyvin voinut tehdä sen.

Kulttuuri kukoistaa -blogissa elämäkertaa kuvataan sanoilla fiksu, monipuolinen, helposti luettava ja paljon kertova.


Anna-Liisa Haavikko: Kaari
Siltala 2021, 509 s.

8 kommenttia:

 1. Tämä on ehdottomasti lukulistalla. Tulee vähän mieleen juuri lukemani Montgomeryn elämäkerta: hänkin oli mukana jos jonkinlaisessa yhdistyksessä ja kirjoitti paljon kirjeitä. Kyllä jotkut sitten ehtivätkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa lukea, jos Utrio kiinnostaa. Tästä saa samalla tietoa suomalaisen kulttuuri-ilmapiirin muutoksesta vuosien mukana.

   Poista
 2. Elämäkertojen parhaita, innostutti ja ihailutti. Utrion päämäärätietoisuus, aikaansaavuus ja rohkeus vaikuttivat. Kiitos linkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin aikonut lukea tämän muutenkin, mutta sinun postauksesi antoi viimeisen sysäyksen, että tuli varmasti tehdyksi.

   Poista
 3. Kyllä minunkin on aivan pakko lukea tämä!

  Lehtihaastatteluista olen ymmärtänyt, että Utriota vähäteltiin eikä historiallisen viihderomaanin ideaa edes ymmärretty aluksi.

  Tuo vaatekauppakohtaaminen on hauska. Minä olen samanlainen kuin sinä kohdatessani jonkun ihailemani julkisuuden henkilön. Kerran katselin Jorma Uotisen tanssiesitystä tavaratalon teemapäivänä ja kun hän katsoi minun suuntaani oli ihan pakko katsoa maahan, kun olin niin liikuttunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä kirjasta saa hyvän kuvan vuosikymmenten takaisesta suhtautumisesta (pääasiassa) naisille tarkoitettuun viihdekirjallisuuteen. Osansa siitä saivat vanhemmat Polva ja Pohjolan-Pirhonen sekä Utrion kanssa samoihin aikoihin aloittanut Hietamies.

   Poista
 4. Arvelisin että jos Utrio olisi pysynyt yksinomaan historiallisissa romansseissa eikä tehnyt Eevan tyttäriä ja muita historiakirjojaan, arvostus olisi yhä huomattavasti vaatimattomampi...

  Utrion omaan persoonaan olen tutustunut aikoinaan mainion kolumni-essee-kokoelman Kiilusilmä feministi parissa, ja samoin on ollut erinomainen puhuja mm. kirjamessuilla ja vastaavissa, kiinnostava persoona kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämäkerrasta käy ilmi, että Utrio sai paljon kritiikkiä myös Eevan tyttäristä. Tiedepiireissä ei pidetty siitä, että viihdekirjailija teki tietoteoksen.

   Esiintyjänä Utrio on vakuuttava. Minäkin olen kuunnellut häntä kirjamessuilla.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.