keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Kaari Utrio: Vaitelias perillinen

Kaari Utriosta on kirjoitettu tänä syksynä paljon hänen uuden kirjansa Oppinut neiti vuoksi. Vaitelias perillinen on ilmestynyt 2009.

Vaitelias perillinen on Utrion kartanokirjoja. Siinä esiintyy kaksi länsisuomalaista kartanoa, pappila ja lasiruukki. Helsingissäkin käydään. Henkilöinä on aatelisia, pappilan perhe ja ruukin väkeä. Päähenkilöt ovat taloudellisessa ahdingossa oleva nuori, yritteliäs ja kekseliäs leskiparonitar Bravert, ja kauan kotoa poissa ollut perheensä hyljeksimä kapteeni Robert Bravert, vaitelias perillinen. Hän osoittautuu taitavaksi, määrätietoiseksi ja oikeudenmukaiseksi.

Utrion kirjoja on turvallista lukea. Heti alusta lähtien tietää, kuka kuuluu kenelle. Kaikkien juonen kiemuroiden jälkeen oikeat ihmiset saavat toisensa ja petturit ja rikolliset rangaistuksensa. Kirjoja on myös hauska lukea. Entiset käyttäytymissäännöt tuntuvat kummallisilta. Vanhat nimitykset ja tittelit "vanha armo", "todellinen valtioneuvos" kuulostavat hassuilta.

Vaiteliaan perillisen tietopuolinen osuus on lasiruukissa. 1800-luvun lasinvalmistus selostetaan tarvittavista lähtöaineista sulatukseen ja puhaltamiseen saakka.

Lopuksi esimerkki paronitar Bravertin ja orpotyttö Lenan keskustelusta Helsingin yliopiston edessä:
- Valtava talo! Mitä siellä tehdään?
- Aikuiset käyvät koulua siellä.
- Kuten mamselli Jacobina ja mamselli Josefina?
- Yliopistossa opiskelevat vain miehet.
- Mikseivät mamsellit?
- Miehet tarvitsevat enemmän opetusta.
- Ovatko he tyhmempiä kuin mamsellit?

Kaari Utrio: Vaitelias perillinen
Tammi 2009, 2. painos 2011. 342 s.

6 kommenttia:

  1. Hei Margit en ole tätä Utriolta lukenut, mutta jossain vaiheessa... Oppinut neiti oli myös taattua laadukasta Utriota, jota suosittelen kyllä. Tuo loppusitaatti oli niin hauska, toi hymyn huulille! :)

    VastaaPoista
  2. Minäkään en ollut Vaiteliasta perillistä huomannut silloin, kun se ilmestyi. Oppineen neidin luen varmasti, mutta ehkä joskus myöhemmin, kun saan sen käsiini kirjastosta.

    VastaaPoista
  3. Hyvä postaus. Minulle selvisi vasta Hovimäen sarjassa mikä on Mamselli :)

    VastaaPoista
  4. Niin, vanhoista ajoista kertovat sarjat ja kirjat voivat olla opettavaisia!

    VastaaPoista
  5. Hei, kommentoin tätäkin vanhaa postaustasi. Olen täysin samaa mieltä: Utriota on turvallista lukea, kun kuvio on niin ennalta arvattava. Utrio on kuitenkin taitava kertoja ja saa aikaan imua tarinaan. Minua niissä viehättää myös juuri tuo historian kuvaus, myös keskiaikaisemmissa romaaneissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, juuri historia tekee Utrion kirjoista kiinnostavia. Jos nämä kirjat olisi sijoitettu nykyaikaan, niitä tuskin tulisi luetuksi.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.