lauantai 1. lokakuuta 2011

Ian McEwan: Sementtipuutarha

Sementtipuutarhan kertoja on murrosikäinen Jack. Hänellä on kolme sisarusta: isosisko Julie, pikkusisko Sue ja perheen nuorimmainen Tom. Kirjan alussa heidän isänsä kuolee ja vähän myöhemmin kuolee äiti. Lapset jäävät keskenään. Varsinaisesti kirjan tapahtumat sijoittuvat kuumaan kesään äidin kuoleman jälkeen.

Perhe asuu suuressa talossa, jonka ympärillä on isän aikanaan vaalima puutarha. Juuri ennen kuolemaansa isä hankki suuren määrän sementtisäkkejä ja hiekkaa peittääkseen puutarhan, jota ei enää jaksanut hoitaa. Sementti jäi lapsille. Kodin perintönä saatava painolasti on meillä kullakin omanlaisensa.

Kesän tapahtumat ovat makaabereja, hurjia ja uskomattomia. Vastenmielisiäkin, hajuja ja kärpäsiä myöten.

Sain Sementtipuutarhan Karoliinan poistoperjantain arvonnasta. En ollut aiemmin lukenut McEwania ja tämä kirja kiinnosti minua. Taidokkuudestaan huolimatta se ei ollut minun tyyppiseni kirja, eikä houkuttele lukemaan muuta McEwanilta.

Sementtipuutarhasta ovat kirjoittaneet muutaman mainitakseni Paula, Susa P. ja Valkoinen kirahvi.

Osallistun tällä kirjalla Satun Lapsen silmin -minihaasteeseen.

Ian McEwan: Sementtipuutarha
Suomentanut Eva Siikarla
Kirjayhtymä 1980, 134 s.

7 kommenttia:

 1. McEwan on yksi suosikkikirjailijoitani ja tämä esikoinen oli kaikessa kauheudessaan kuitenkin jotenkin vaikuttava kirja minulle. Mutta kaikkihan ei voi tykätä samasta, ja sehän on rikkautta;)Parasta McEwania tämä ei kuitenkaan ole, esim. Ikuinen rakkaus on mielestäni tätä paljon parempi!

  VastaaPoista
 2. Minäkin sain kirjan luettua loppuun tänään. Kirjoittelen siitä illalla tai huomenna. Mutta lyhyesti nyt: minuakaan ei kirja hurmannut!

  VastaaPoista
 3. Minä pidän tästä Ian McEwanin esikoisesta paljon! Toivoin tätä niin Karoliinan arvonnasta, vaikka omistankin oman kappaleen, sillä halusin antaa jollekin innokkaalle McEwan fanille. Tämä on uskomaton esikoisteos. Yhtä hurja kuin oli John Irvingin Garpin maailma aikanaan.

  Margit, jos olisit minulta kysynyt, en olisi tätä sinulle ensimmäiseksi McEwaniksi suositellut. Tästä ei kannata vetää johtopäätöksiä herran koko tuotantoon. Tosin hän on yllättäjä, mutta tämä on sitä kovinta sarjaa. Olisit ehkä pitänyt kirjasta Rannalla, joka on hurmannut naisia laidasta laitaan. Ja sitten on Sovitus, Launantai etc. Lauantain arvostelun omistin miehelleni hänen täyttäessään pyöreitä ja Sovituksen arvostelun omistin...

  VastaaPoista
 4. Luin muiden kirjoituksia Sementtipuutarhasta vasta kirjoitettuani omani ja huomasin, että mielipiteet vaihtelevat. Se ei hämmästyttänyt.

  Sanna ja Leena, kiitos vinkeistä! Hyvä tietää, mitä McEwanin kirjoja kannattaisi kokeilla.

  VastaaPoista
 5. Minä en "uskalla" tai oikeastaan halua lukea Sementtipuutarhaa juuri tuon rankan aiheen ja inhorealistisen kuvauksen vuoksi, vaikka kirja on varmasti hieno. Kuten Sanna ja Leena totesivatkin, McEwanilla on hyvin monipuolinen tuotanto ja eri teokset poikkeavat toisistaan paljonkin.

  Rannalla on kaunis teos, siinä on vaikeita aiheita mutta ne kätkeytyvät osittain pinnan alle. Sovitus on hieno, mutta siinä oli paljon sellaista, mikä ärsytti (sekä henkilöhahmoissa, juonessa että tarinassa). Ajan lapsi on hieno, vähän filosofinen McEwan, mutta myös koskettava ja herkkä.

  VastaaPoista
 6. Minäkin suosittelisin Rannalla-romaania, joka on hyvin erilainen, herkkävireinen ja kaunis - vaikka tosiaan käsittelee vaikeita aiheita, kuten Maria sanoi. Myös minulle Sementtipuutarha oli taidokkuudestaan huolimatta vastenmielinen ja aika järkyttäväkin.

  VastaaPoista
 7. Ilmeisesti minun kannattaa valita seuraavaksi McEwanin kirjaksi Rannalla. Pidän kyllä ensin vähän taukoa McEwanista.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.