sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Peter Watson: Crusade

Nimestään huolimatta Crusade ei kerro vanhoista ristiretkistä. Siinä eräänlaista ristiretkeä tekee vasta valittu paavi. Kirja on julkaistu 1987 ja tapahtumat on sijoitettu sunnilleen samaan aikaan. Paavi Thomas on yhdysvaltalainen, joten hänen esikuvanaan ei ole kukaan oikea paavi.
 
Sisiliassa tapahtuu maanjäristys ja apu viipyy. Pahiten kärsineen kaupungin pormestari syyttää valtiota ja kirkkoa hidastelusta. Paavi saa ajatuksen myydä yhden Vatikaanin arvokkaista tauluista ja käyttää rahat maanjäristyksen uhrien auttamiseen ja kaupungin jälleenrakentamiseen. Hän valitsee myytäväksi yhden Rafaelin madonnatauluista. Myynnin saa järjestettäväkseen lontoolaisen huutokauppakamarin edustaja David Colwyn, joka on kirjan varsinainen päähenkilö. Taulu myydään vaikuttavalla 47 miljoonan punnan hinnalla.
 
Kaikki näyttää sujuvan ongelmitta tähän asti. Paavi kuitenkin innostuu menestyksestään ja päättää myydä joukon Vatikaanin taideaarteita ja perustaa rahoilla säätiön, jonka tuotot käytetään hyväntekeväisyyteen. Paavin valitsemien kohteiden listasta näkee heti, että nyt tulee ongelmia. Paavin hyväntekeväisyysprojekti johtaa kansainvälisen mittaluokan poliittisiin riitoihin, lähes sotaan kahden Keski-Amerikan valtion välillä, IRA:n toiminnan elpymiseen ja mafian kostotoimenpiteisiin. Osassa maailmaa paavia pidetään lähes pyhimyksenä, osassa (läntisessä maailmassa ja varsinkin USA:ssa) hankaluuksia aiheuttavana amatöörinä.
 
David Colwyn on mukana huutokauppojen järjestäjänä, mutta myös katolisena ja yhtenä paavin luottohenkilöistä. Colwynin siviilielämä kietoutuu mukaan tapahtumiin.
 
Kirjan kannessa lukee, että se on ”A masterpiece of an art-world thriller”. Trilleriksi Crusade ei ole kovin jännittävä. Se olisi hyötynyt tiivistämisestä. Vanhan taiteen ystävästä on varmasti mukava lukea Caravaggioista, Tizianeista, Veroneseista ym., mutta kuvitteellisenkin paavin päätöstä myydä Michelangelon veistos Pietà on mahdoton uskoa.
 
Kirjan puolesta on sanottava, että se saa lukijansa pohtimaan asioita, toisin kuin monet trillerit. David Colwynin keskustelu 13-vuotiaan poikansa kanssa on kuvaava.
Then Ned said, ’I don´t believe in religion. It doesn´t tell you things. It doesn´t help you to understand things.’
‘But at least you enjoyed meeting the Pope.’
‘That was great. But all the money the Pope gives away, dad. The fund thing you work for. It´s terrific and you´ve got to do it, but it´s bound to go wrong.’
‘How can you be so sure?’
‘Charity can’t replace politics, Dad.’
Peter Watson: Crusade
Headline 1988. 502 s.

2 kommenttia:

  1. Uskottavuusongelmat kyllä syövät pohjaa teokselta. Tuo sitaatti oli osuvasti valittu.

    Sinulle on vastahaaste blogissani!

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.