perjantai 22. kesäkuuta 2012

Hermann Hesse: Der Zyklon

Hermann Hesse kuvaa kertomuksessa Der Zyklon todellista rajumyrskyä, joka 1. heinäkuuta 1895 tuhosi pahoin hänen kotikaupunkiaan Calwia. Seuraavana päivänä Hesse täytti 18 vuotta. Kertomus on ainakin jossain määrin omaelämäkerrallinen. Hesse oli tuohon aikaan oppipoikana mekaanikon verstaassa, kuten tarinan minäkertojakin.

Kertomuksessa ensimmäinen eroottinen kokemus vertautuu myrskyyn. Tyttö, joka tarjoaa kertojalle rakkauttaan, ei kiinnosta häntä, mutta kun ympäröivää maailmaa ravisuttaa raemyrsky (Hagelsturm), kertojan valtaa ”mykkä, ahdistava rakkausmyrsky” (Liebessturm).

Myrsky tuhoaa paikat, joihin liittyvät nuorukaisen rakkaimmat muistot. Vanhat puut repeytyvät maasta juurineen. Lapsuus päättyy myrskyyn. ”Zwischen mir und meiner Kindheit war eine Kluft aufgebrochen, und meine Heimat war nicht die alte mehr.” (Minun ja lapsuuteni väliin oli revennyt kuilu, eikä kotiseutuni ollut enää entinen.”) 

Kävin keväällä Calwissa ja liitin tähän kirjoitukseen kuvan Calwin kirkon tornista, jonka Hesse mainitsee kertomuksessaan parikin kertaa.

Hermann Hesse: Der Zyklon. Julkaistu 1916, 22 s.
Eri kirjailijoiden kertomuksia sisältävästä kirjasta Geschichten über die Liebe. Piper 2009.

4 kommenttia:

 1. Herman Hesse pitäisi liittää luettujen kirjailijoiden joukkoon, hyvä postaus ja hyvää juhannusta. Saksa yllättävällä kokoonpanolla jyräsi Kreikan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista ja hyvää juhannusta sinullekin! Jos päätät lukea Hesseä, niin suosittelen, että älä aloita Lasihelmipelistä. Mikä tahansa muu käy.

  Kun katson jalkapalloa saksalaisten ystävieni kanssa, niin tunnelmaa on. Eilen oli todella yllättävää, ettei Gomez aloittanut, mutta muita maalintekijöitähän löytyi neljä kappaletta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gomezin poissaoloa avauksesta täällä kummasteltiin sekä Sveinsteigerin liian montaa harhasyöttöä, mutta lopputulos ei antanut aihetta spekulaatioihin.

   Hyvä vinkki, olisi luultavasti aloittanut juuri Lasihelmipelistä :)

   Poista
  2. Tv:n selostaja epäili, että Klose pelasi Gomezin tilalla, koska Klose on enemmän joukkuepelaaja. On muuten kummallista, että Saksassa arvostellaan oman joukkueen peliä. Eivät ole pelanneet niin hyvin kuin voisivat, sanovat toimittajat, vaikka ovat voittaneet kaikki pelinsä.

   Lasihelmipeli on ainoa lukemani Hessen kirja, joka ei sytyttänyt. Itse aloitin aikanaan Arosudesta, jonka olen sittemmin lukenut monta kertaa.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.