perjantai 3. tammikuuta 2014

Patricia Cornwell: Paljaat luut

Luin muutaman Patricia Cornwellin Kay Scarpetta -dekkarin, kun sarja alkoi ilmestyä. Sitten kyllästyin samanlaisena toistuvaan juonikuvioon. Edellinen lukemani oli Scarpetta vuodelta 2008 (siis kirjan nimi oli todellakin Scarpetta). Sain sen joululahjaksi, niin kuin sain myös Paljaat luut.

Vuodet eivät ole vaikuttaneet juoneen. Kay Scarpetta joutuu lopussa hengenvaaraan kuten ennenkin. Samat henkilöt ovat mukana edelleen eli FBI:n profiloija Benton (nyt Scarpettan aviomies), Scarpettan monitaitoinen sisarentytär Lucy sekä poliisi Pete Marino. Scarpetta on lisäksi palkannut lähimmäksi avustajakseen kuolinsyyntutkijana ystävänsä pojan. Välillä tuntuu, että rikoksia selvitetään perheyrityksenä.

On tietysti selvää, että niin suosittu kirjailija kuin Cornwell kirjoittaa sinänsä hyvin. Kaikki yksityiskohdat ruumiinavauksista ym. vaikuttavat maallikosta todentuntuisilta. Mutta kirja on kovin hidas. Kuvailu on niin tarkkaa. Esimerkiksi Scarpetta ja Marino lähtevät nostamaan tarinan kannalta keskeistä ruumista merestä sivulla 43 ja he palaavat työpaikalle oikeuslääketieteelliseen tutkimuslaitokseen sivulla 108. Tässä kirjassa ei tapahdu kovin paljon. Rikosten selvittelyn lisäksi tilaa saa Scarpettan pohdiskelu. Hän miettii suhdettaan aviomieheensä sekä silloin tällöin heräävää kiinnostustaan nuorempiin miehiin.

Syyllinen ei ollut niin ilmiselvä kuin Cornwellilla usein. En arvannut, mutta toisaalta tietoa arvaamisen pohjaksi sai vähän, ja myöhään.

En muista aiemmista Scarpetta-kirjoista luonnonsuojeluun liittyviä kommentteja, mutta tässä oli niitä. Plussa siitä. Seuraavan lainauksen eläin on merinahkakilpikonna.
Jättäkää se hitto vie rauhaan, ajattelen. Tämä saa minut suunniltani murheesta, voin kuvitella kaikenlaisia järkyttäviä asioita, jotka saattaisivat koitua kohtaloksi tälle sukupuuton partaalle joutuneelle eläimelle, joka elää pelkästään syödäkseen, uidakseen ja lisääntyäkseen. Olen kuullut veneilijöistä, jotka ajavat liian lähelle valaita ja muita uljaita eläimiä, ottavat kuvia, yrittävät koskea eläimiin tai ruokkia niitä ja vahingossa satuttavat tai jopa tappavat niitä. Pöyristyttävää.”

Patricia Cornwell: Paljaat luut
Otava 2013, 380 s
Suomentanut Ilkka Rekiaro
Englanninkielinen alkuteos The Bone Bed 2012

2 kommenttia:

  1. Olipa hyvä lukea nyt uusimmasta Scarpetasta ja mikään ei näytä muuttuneen. Tein edellisen kirjan kohdalla päätöksen, että nyt riittää! Samalla kaavalla mennään siis edelleen, mutta minua on alkanut eniten ärsyttämään Cornwellin opettavainen sävy kirjoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en olisi lukenut tätä, ellei kyseessä olisi ollut lahjakirja.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.