perjantai 24. tammikuuta 2014

Karin Alvtegen: Fjärilseffekten

Brombergs/Omslagsform Åsa Wärn Björling
Tässä kirjassa on kertojina vuorotellen kolme ihmistä. Bodil on 55-vuotias ja hän on juuri kuullut sairastavansa harvinaista tautia, joka johtaa kuolemaan noin vuodessa. Viktoria on juristi ja Bodilin tytär, mutta heidän välinsä ovat lähes katkenneet. Andreas on menestynyt arkkitehti, eikä hänellä näytä olevan mitään yhteyttä Bodiliin ja Viktoriaan, mutta totta kai yhteys selviää kirjan lopussa. Kaikki kolme ovat eri syistä joutuneet tavallisen elämänsä ulkopuolelle. Andreasin sanoin:
”Nu har jag tappat all styrsel. Jag drabbas ofta av en känsla av overklighet. När jag tror mig ha återvunnit kontrollen försvinner marken under mig igen och jag faller handlöst genom främmande tankar. Det finns inget att hålla sig i. Stundtals är jag rädd att förlora föståndet. Mitt vanliga liv känns så fjärran att jag inte förstår vad jag höll på med förut, att det faktiskt var jag.”
Viktorian ja Andreasin kautta kirjassa on nykyisen elämänmenon kritiikkiä. Miksi täytyy koko ajan haalia lisää arvostusta, rahaa ja omaisuutta? Elämä on yhtä työntekoa ja kiirettä.

Bodil nousee päähenkilöksi, kun hän käy läpi elämäänsä ja miettii, olisiko voinut tehdä toisenlaisia päätöksiä ja elää toisin, paremmin. Muutenkin kirjassa pohditaan pieniltä näyttävien tapahtumien vaikutusta omaan ja toisten elämään. Kauan sitten tehty teko johtaa katastrofiin tuntemattoman ihmisen elämässä, teolla on perhosvaikutus.

Alvtegenin dekkaristitaustasta johtunee, että hän kirjoittaa koukuttavasti. Fjärilseffekten on psykologinen romaani, mutta lähenee tyyliltään jännityskirjaa.

Karin Alvtegen: Fjärilseffekten
Brombergs 2013, 256 s

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.