lauantai 21. maaliskuuta 2015

Vigdís Grímsdóttir: Valosta valoon

”- - tärkeintä oli unelma, rakkaus ja unelma ja ehkä kaukokaipuu, tämä väkevä kulkemisen kaipuu, halu siirtyä paikasta toiseen, nähdä, oivaltaa ja tuntea uutta vapautta.”
Valosta valoon on kirja unelmista ja niiden toteutumisesta. Edellä oleva lainaus kuvailee yhtä päähenkilöistä, Lenniä, joka on etsinyt omaa unelmaansa eli tiettyä naista nuoresta pojasta lähtien. Kirjan näkökulma on Lennin tyttären Rósan, joka kasvaa kertomuksen aikana lapsesta aikuiseksi. Rósalla on oma unelmansa. Unelma on myös hänen parhaalla ystävällään Lúnalla, joka muistuttaa Frida Kahloa ulkonäöltään ontumista myöten ja haluaa maalariksi.

Rósan näkökulman vuoksi Valosta valoon vaikuttaa hetkittäin nuortenkirjalta. Tyyli ei ole täysin realistinen, vaan kirjassa on sadunomaisia aineksia. Suruakin on. Rósan äiti on kuollut synnytykseen ja Lennin sisko on tehnyt itsemurhan. Nimensä mukaisesti kirja on kuitenkin valoisa. Unelmat täyttyvät, kun ei anna periksi, vaan ponnistelee niiden saavuttamiseksi, kuten Lenni.

Valosta valoon ei ole mikään suuri romaani, mutta kyllä se silti kannatti lukea. Ja on hienoa, että islantilaistakin kirjallisuutta suomennetaan.

Tämän kirjan ovat löytäneet myös Erja ja Kirjanainen.

Vigdís Grímsdóttir: Valosta valoon
Suomentanut Tapio Koivukari
Johnny Kniga 2004, 168 s.
Kansi J. Karjalainen Jr.
Islanninkielinen alkuteos Frá ljósi til ljóss 2001

2 kommenttia:

  1. Aikanaan Grimsdottirin teos Nimeni on Isbjörg. Olen leijona - oli minulle aivan hurja kokemus ja menin Akateemiseen kirjakauppaan kuuntelemaan Grimsdottiria ja hän itsekin tuntui olevan jonkinlaista menninkäisprinsessojen sukua. Myöhemmät teokset eivät ole tehneet samanlaista vaikutusta, mutta yhtä kaikki samaa mieltä kanssasi siitä, että hienoa, että myös islantilaista kirjallisuutta suomennetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grímsdóttir oli minulle ennestään täysin tuntematon kirjailija. Täytyypä painaa mieleen tuo mainitsemasi teos.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.