keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Sven Hassel: Tuhotkaa Pariisi!

Sven Hassel oli tanskalainen sotakirjailija, joka kirjoitti sarjan teoksia alun perin muun maalaisista miehistä, jotka ovat syystä tai toisesta sotimassa 2. maailmansodassa Saksan joukoissa. Tuhotkaa Pariisi! on sarjan seitsemäs osa ja koska en ole lukenut aikaisempia, en tiedä miesten taustoja, mutta takakannessa sanotaan, että kyseessä on rangaistuspataljoona. Lukijan oletetaan lukeneen aikaisempia kirjoja, joihin viitataan silloin tällöin.

Kirja alkaa Normandian maihinnoususta, siis saksalaisten puolelta. Tuhotkaa Pariisi! ei ole realistinen sotakuvaus Tuntemattoman sotilaan tyyliin, vaikka Hassel väittää olleensa itse sotimassa ja on kirjoittanut itsensä yhdeksi henkilöistä. Tapahtumat ovat julmia, raakoja ja sekavia niin kuin sodassa on, mutta ne on kerrottu rankkaa huumoria ja absurdeja ylilyöntejä viljellen. Tulee mieleen Richard Hookerin M*A*S*H. Huumori lienee yksi keino selvitä mahdottomissa olosuhteissa.

Kirjastossa oli rivi Hasselin romaaneja ja valitsin tämän, koska nimessä on Pariisi (vaikka se uhataankin tuhota). Pariisiin päästään vasta puolivälin paikkeilla. Kirjan ”sankarit” käyttävät tosissaan suurkaupungin mahdollisuuksia, kuten mustan pörssin kauppaa. Yksi osuvimmista absurdeista tapahtumista on, kun saksalaisten ollessa kohta pakenemassa Pariisista, miehet kantavat kuollutta sikaa ruumisarkussa kaupungin halki.

Sekoilujen ohella miesporukka tekee hyviäkin tekoja, muun muassa pelastaa yhden juutalaisen vangin. He ovat sotavuosien aikana hitsaantuneet yhteen. Hassel viittaa Remarquen klassikkoon Länsirintamalta ei mitään uutta, jossa tapahtuu sama ilmiö.
”Meitä on viisi toveria taisteluvaunussa. Kuoleman kvintetti. Me tiedämme, että olemme hävinneet sodan. Olemme tienneet sen jo kauan. Poliitikotkin tajuavat sen. Toveruus saa jatkamaan. Voit lukea siitä Remarquelta. Katczinsky, luutnantti Ludwig ja Paul olivat aivan samanlaisia kuin me.”
*****
Miksi minä luin tällaisen sotakirjan? Osallistun Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteeseen ja olen asettanut itselleni oman tavoitteen. Aion lukea jokaisesta neljästä Pohjoismaasta kolme kirjaa: yhden nobelistin teoksen, yhden dekkarin ja yhden nykykirjan. Tuo viimeinen lisäksi kirjailijalta, jonka teoksia en ole aikaisemmin lukenut. Nobelisteja minulla on omassa hyllyssäni ja pohjoismaalaisia dekkaristejahan riittää. Norjan osuus minulla onkin jo valmiina ja Ruotsin ja Islannin olen aloittanut. Nyt ajattelin lukea tanskalaisen kirjan, mutta lähikirjastoni valikoimat olivat kovin pienet. Niinpä päädyin Hasseliin.

Sven Hassel: Tuhotkaa Pariisi!
Suomentanut Renne Nikupaavola
Gummerus 2007, 3. painos, 357 s. (1. painos Book Studio 1995)
Tanskankielinen alkuteos Likvider Paris! 1967

2 kommenttia:

  1. Ilmoittauduin tähän haasteeseen verukkeella, että lukisin Karen Blixeniä. Hasselia en ole lukenut.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.