keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Ilkka Remes: OM€RTAN LIITTO


En ollut lukenut Ilkka Remeksen kirjoja pitkään aikaan ja päätin kokeilla pari vuotta sitten ilmestynyttä Omrtan liittoa. Kirjan ensimmäiset kuutisenkymmentä sivua olivat kuin mielipidekirjoitusta. Tietysti tiedän, että mielipiteet eivät välttämättä ole kirjailijan, vaan hänen romaaanihenkilöilleen kirjoittamia mielipiteitä. Joka tapauksessa kesti kauan ennen kuin päästiin varsinaisiin tapahtumiin. Samalla tavoin myöhemmin kirjassa oli pitkiä taustoittavia saarnaavaan tyyliin kirjoitettuja pätkiä, jotka hidastivat pahasti tarinan etenemistä. Muutenkaan en muistanut, kuinka töksähtelevää ja kömpelöä tekstiä Remes välillä kirjoittaa.

Omrtan liiton aiheena on EU:n korruptoituneisuus ja yhteydet mafiaan sekä poliitikkojen takana toimivien liikemiesten toiminta, jolla he ohjailevat EU:ta haluamaansa suuntaan.

Suomalainen aviopari Tuomo ja Riikka Saari sotkeentuu isoon juttuun, kun Tuomo yrittää käyttää Riikan kautta saamaansa virheelliseksi osoittautuvaa sisäpiiritietoa. Tuomo on töissä Lontoossa finanssimeklarina ja Riikka Brysselissä EU-virkamiehenä.

Tuntuu siltä, että Remes on käyttänyt parhaat ideat uransa alussa. Karjalan lunnaat on minusta hyvä jännityskirja. Olen lukenut sen pari kertaa. Siinä on omaperäinen juoni ja paljon trillerimäisiä tapahtumia. Valitettavasti Omrtan liitto ei yllä lähellekään samaa tasoa.

Ilkka Remes: Omrtan liitto
WSOY 2013, 446 s. + liite 17 s.

2 kommenttia:

  1. Luin tämän ennen joulua ja ohjelmoin bloggauksen 17.3 ilmestyväksi. Minustakaan kirja ei tosiaan ollut Remeksen parhaita. Olen lisäksi muutamasta "pikku asiasta" eri mieltä.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.