perjantai 3. huhtikuuta 2015

William March: Komppania K

”Kirjan oli tarkoitus kertoa omasta komppaniastani, mutta nyt ajattelen toisin. Haluan sen kertovan jokaisen armeijan jokaisesta komppaniasta. Vaikka päähenkilöt ja sävyt ovat amerikkalaisia, se johtuu ainoastaan siitä että omat puitteeni ovat amerikkalaiset. Nimet ja miljöö vaihtamalla miehet joista kirjoitan voisivat yhtä hyvin olla ranskalaisia, saksalaisia, englantilaisia tai vaikkapa venäläisiä.”
William Marchin Komppania K on ilmestynyt vuonna 1933. Sen sota on 1. maailmansota, mutta edellä olevaan lainaukseen voisi lisätä, että kirjan sota voisi yhtä hyvin olla mikä tahansa muu sota. Lisäys tulee mieleen, koska juuri nytkin soditaan, ja soditaan monessa maassa.

Kirjan rakenne tuo hieman mieleen Spoon River antologian. Ensimmäinen maailmansota sotilaiden kokemana kerrotaan yli sadassa lyhyessä, vain parin sivun mittaisessa luvussa. Jokaisen luvun kertojana on eri sotilas.

Muutamassa ensimmäisessä luvussa ollaan vasta valmistautumassa sotimiseen. Tunnelma on hilpeä ja jopa riehakas. Mutta kun joudutaan sotaan, kaikki muuttuu pahaksi. Pahaksi ja aina pahemmaksi. Sotilaat kuolevat ja haavoittuvat mitä kammottavimmilla tavoilla. Jotkut eivät kestä, vaan yrittävät karata. Joku tappaa oman upseerin. Joku sekoaa. Jonkun suurin onni on haavoittua niin vaikeasti, että pääsee pois. Kaikki idealismi häviää.

Muiden lukujen kertojilla on sotilasarvo ja nimi, mutta yksi on otsikoitu Tuntematon sotilas. Siinä on minusta tämän kirjan tärkein sanoma. Piikkilankoihin vatsa revenneenä kuoleva sotilas hävittää tuntolevynsä ja kaiken muun, mistä hänet voitaisiin tunnistaa, koska hän kieltäytyy olemasta osa ketjua, jossa valehdellaan ”kunnian kentistä ja ylevistä kuolemista”.

Kirjassa on hienoa myös se, että se jatkuu sodan päätyttyä. Jotkut onnistuvat palaamaan kutakuinkin normaaliin elämään, mutta monelle käy huonosti ja kohtalona on itsemurha tai mielisairaala.

Sain tämän kirjan bloggaajien kuukausitapaamisessa ja olen kiitollinen bloggaajaystäville Arja ja hdcanis, jotka saivat minut uskomaan, että tämä sodanvastainen sotakirja kannattaisi lukea.

William March: Komppania K
Suomentanut Janne Tarmio
Viestintä Tarmio 2014, 261 s.
Päällys Lasse Rantanen
Englanninkielinen alkuteos Company K 1933

14 kommenttia:

  1. Erittäin mielenkiintoinen kirjavinkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oikeastaan kiitos kuuluu Arjalle ja hdcanikselle.

      Poista
  2. Tämä on ehdottomasti luettava! Nyt olen jo päässyt yli Ihminen sodassa -yliannostuksestani, joten voisi taas olla sotakirjojen aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos haluat lukea hyvän sota-aiheisen kirjan, niin Komppania K on sellainen!

      Poista
  3. Minulla on tämä kirjastosta lainassa, juurikin hdcaniksen suositusten vuoksi, mutta en ole vielä ehtinyt sitä aloittamaan. Sotakirjat ovat minulle vähän haastavia, en niitä juuri lue, mutta luotan teihin kehujiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakenteesta johtuen henkilöihin ei tutustu sillä tavoin kuin normaalissa romaanissa. Se tekee kirjasta ehkä helpomman lukea.

      Poista
  4. Tämä on lukulistallani ja jo kirjastostakin lainassa, mutten ole vielä ehtinyt lukea. Mielipiteesi vain vahvisti sitä ajatusta, että tämä on hieno ja todellakin lukemisen arvoinen kirja.

    VastaaPoista
  5. Jees, hyvä että pidit tästä ja että hyvä kirja saa huomiota...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin, kiitos vinkistä. Postaustani on myös luettu aika paljon.

      Poista
  6. Väkeväntuntuinen teos, pitää haalia kirjastosta.

    VastaaPoista
  7. Haa, vinkkimme kolahti siis. Hieno kirja, ja valitettavan ajankohtainen, kuten sanot. Sotiminen ei suinkaan ole loppumaan päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kolahti! Laitetaan kirja kiertoon seuraavassa tapaamisessa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.