keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Minna Lindgren: Ehtoolehdon pakolaiset

Luin viime vuonna Minna Lindgrenin ensimmäisen Ehtoolehdon palvelutalon eläkeläisistä kertovan kirjan Kuolema Ehtoolehdossa. Pidin siitä ja kun nyt huomasin kirjaston hyllyssä Ehtoolehdon pakolaiset, pitihän minun tietysti lainata sekin.

Ehtoolehdossa on menossa putkiremontti, jonka keskellä on mahdotonta asua. Edellisestä kirjasta tutut yli 90-vuotiaat ystävykset Siiri ja Irma sekä Anna-Liisa ja hänen miehensä Onni (eli suurlähettiläs) pakenevat remonttia Onnin omistamaan huoneistoon Hakaniemen Arena-talossa. Mukaan tulee vähän vahingossa myös Margit, jonka mies makaa lähes tiedottomana saattokodissa odottamassa kuolemaa.

Taustalla häilyy rikoksia, jotka liittyvät epämääräiseen remonttifirmaan, mahdolliseen huumekauppaan ja rahanpesuun, ja suurlähettilään huoneistokin on epäilyttävä. Varsinaisesti Ehtoolehdon pakolaiset kuitenkin kertoo vanhusten selviytymisestä hyvinvointiyhteiskunnan niin sanottujen palvelujen viidakossa.
”Te ette ole aivan järkevä ihminen”, Anna-Liisa sanoi. ”Väitättekö vakavissanne, että minusta on tullut jonkinlainen avainasiakas, vaikka vielä tovi taaksepäin olin kestävyysvajetta tuottava aliresursoitu sote-ongelma? Missä välissä tämä näin keikahti?”
Kuolema Ehtoolehdossa oli nimestään huolimatta riemastuttava lukukokemus. Idea reippaista eläkeläisrouvista oli tuore. Ehtoolehdon pakolaiset jatkaa saman aiheen parissa, mutta vaikka siinä on hupaisia kohtauksia ja pari hauskaa sivuhenkilöä, niin kirja on astetta vakavampi. Esille nousee ihmisen oikeus arvokkaaseen kuolemaan.

Minna Lindgren: Ehtoolehdon pakolaiset
Teos 2014, 335 s.
Ulkoasu Jenni Saari

4 kommenttia:

 1. Odotan kirjan kolmatta osaa ja odotan myös Neil Hardwickin työtä. Tässä kirjassa on huumoria ja älykkäitä vanhuksia. Pidän tämän kirjan viisaudesta ja asenteesta, että vanhus ei ole hoopo, vaan se kotipalvelun nuori voi olla paljon pöljempi. Huumori lähtee tässä kirjassa muusta kuin vanhuksista. Ja se on tärkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Tässä kaikkein toivottomin on nykyaikaista bisnes-jargonia suoltava nuori putkiremontin projektipäällikkö.

   Poista
 2. Eikö olekin hauska - ja fiksu? En nyt muista, oletko lukenut Lindgrenin kirjan Sivistyksen turha painolasti, mutta se iski lujaa ainakin minun huumorihermooni. Eikä ole pelkkää höttöä sekään. Kolmatta Ehtoolehtoa odotellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On - ja on! En ole lukenut Lindgreniltä muuta kuin nämä Ehtoolehdot. Pitääpä muistaa vinkkisi.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.