lauantai 18. huhtikuuta 2015

Toni Hill: Los buenos suicidas

Toni Hillin Los buenos suicidas on suomennettu nimellä Kauniit kuolemat. Jostain syystä kirjailija käyttää kotimaassaan Espanjassa nimeä Toni Hill ja muualla oikeaa etunimeään Antonio.

Los buenos suicidas on toinen kirja komisario Héctor Salgadosta kertovasta sarjasta. Ensimmäinen oli Kuolleiden lelujen kesä, jonka luin suomeksi. Näiden kahden kirjan perusteella Hill sijoittaa sarjaansa jatkuvan tarinan Salgadon ex-vaimon Ruthin katoamisesta. Ruth katosi ensimmäisen kirjan lopussa selkeästi koukkuna, jotta lukija tarttuisi seuraavaan osaan. Tässä kirjassa käytetäänkin paljon sivuja Ruthin katoamisen tutkimiseen, eikä tapaus selviä vielä, vaan taas kirjan lopussa on koukku. Näin pitkälle menevä lukijan houkuttelu on minusta jo liioittelua.

Nimensä (suora käännös: hyvät itsemurhaajat) kirja on saanut siitä, että katolisen uskonnon mukaan ei ole olemassa ”hyviä” itsemurhia, vaan vain pahoja eli itsemurha on synti. Tutkittavana on kolme itsemurhaa, joiden tekijät työskentelivät samassa yrityksessä. Salgado työtovereineen pitää kolmea lähekkäistä itsemurhaa epäilyttävänä, varsinkin kun kaikki kolme tekijää olivat olleet pienen ryhmän mukana firman järjestämässä viikonlopputapahtumassa, jonka tarkoitus oli nostattaa yhteishenkeä. Jutun ratkaisu on aika ovela, vaikka osan siitä arvaisikin.

Osa Hillin dekkareiden suosiosta johtuu varmaan tapahtumapaikasta eli Barcelonasta, joka on monille suomalaisillekin tuttu. Hill ei kirjoita yhteiskunnallisista epäkohdista kuten esimerkiksi useat ruotsalaiset dekkaristit, mutta Los buenos suicidas sivuaa kuitenkin taloudellista epätasa-arvoa.

Toni Hill: Los buenos suicidas
Debols!llo 2014, 380 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2012

2 kommenttia:

  1. Minun on pitänyt lukea tämä jo hyvän aikaa, mutta vielä vain on lukematta. Minulle oli kiva yllätys, että ekan osan lopussa oli koukku, ja hyvä tietää, että niin on tässäkin. Sehän se sitten tietenkin harmittaa, jos sarjan suomentaminen ei jatku... alkukielistä en osaa lukea, mutta ehkä näitä löytyy englanniksi. Tämä vaikutti ekan osan perusteella ihan kohtuullisen hyvältä dekkarisarjalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäntyylinen koukku kuin tässä johtaa siihen, että kirjat on oikeastaan pakko lukea järjestyksessä. Muutenhan Hillin dekkarit ovat aivan hyviä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.