lauantai 16. tammikuuta 2016

Adnan Mahmutović: How to Fare Well and Stay Fair

Kirjailija Adnan Mahmutović on Bosnian pakolainen, joka tuli Ruotsiin vuonna 1993 parikymppisenä. Nykyisin hän on englantilaiseen kirjallisuuteen perehtynyt tohtori ja töissä Tukholman yliopistossa luennoitsijana. Kirjansa hän kirjoittaa englanniksi.

How to Fare Well and Stay Fair on novellikokoelma, jonka aiheena on pakolaisuus. Lähes kaikissa novelleissa ollaan Ruotsissa, yksi on sijoitettu Müncheniin ja vain yksi tapahtuu sotaa käyvässä Bosniassa. Juuri tuo viimeksimainittu, nimeltään War Currency,  teki minuun suurimman vaikutuksen. Siinä näkyi, mitä ihminen on valmis tekemään päästäkseen pois mahdottomista olosuhteista. Erityisen koskettava oli novellin loppu, jossa nuorukainen, tarinan keskushenkilö, näyttää rakkautensa äitiin pienellä eleellä, hyväilemällä tämän kättä.

Novellit ovat itsenäisiä, mutta muutamassa niissä kerrotaan samasta henkilöstä, nuoresta naisesta nimeltä Almasa. Hänen vanhempansa ja kaikki seitsemän veljeään tapettiin sodassa ja hän itse joutui raiskatuksi. Kun Almasa saa oleskeluluvan, hän yrittää paeta menneisyyttä mahdollisimman kauas ja menee Kiirunaan. Ensi kohtaaminen Kiirunan ja kiirunalaisten kanssa novellissa First Day of Night on maustettu herkullisilla huumorin pilkahduksilla.

Huomasin lukevani tätä kirjaa enemmän kuvauksena bosnialaispakolaisista Ruotsissa kuin kaunokirjallisuutena, jota se kuitenkin on. Joka tapauksessa How to Fare Well and Stay Fair on hyvin avartavaa luettavaa ja houkuttelee tarttumaan myös muihin pakolaisten tai muiden maahanmuuttajien teksteihin.

Kirjan on lukenut myös hdcanis.

Adnan Mahmutović: How to Fare Well and Stay Fair
Salt Publishing 2012, 140 s.

4 kommenttia:

 1. Mukava että luit tämän, ja tosiaan tätä lukiessa mielessä sekoittuivat fakta ja fiktio, kaunokirjallisuuttahan tämä on mutta luultavasti omien ja muiden kokemusten värittämää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä ja kirjasta! Ehdottomasti kannatti lukea.

   Poista
 2. Laitoin sinulle haasteen blogiini.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.