perjantai 15. tammikuuta 2016

Pasi Pekkola: Unelmansieppaaja

”Lääkärin ilme on nyt tyyni, kohtaloonsa alistuneen miehen naamio. Hän ei voi nähdä sen taakse, mutta hän ymmärtää. Myös lääkäri on valmis mihin tahansa unelmansa tähden. He eivät voi mitään unelmilleen. Niitä ei voi päättää, ne vain tulevat, ilmestyvät kuin pilvet taivaalle. Ja kun hän katsoo lääkäriä silmiin, hän näkee että myös tämän silmissä leiskuu epätoivo ja kärsimys, menetyksen pelko.”
Kolmen ihmisen elämät lomittuvat toisiinsa sen jälkeen kun neljäs tekee itsemurhan. Roosa on Kuopiosta Helsinkiin miehen perässä muuttanut kirjallisuuden opiskelija, jonka opinnot ovat venähtäneet. Tapio on entinen huippukoripalloilija, joka ei tiedä, mitä tekisi urheilu-uran päätyttyä. Aki haluaa maailmanennätyksen penkkipunnerruksessa. Itsemurhan tekee kohtuullista kuuluisuutta saavuttanut kirjailija Ville Siikala, Tapion lapsuudenystävä.

Roosalla, Tapiolla ja Akilla on tai on ollut unelmia. Niiden saavuttaminen ei vain aina tuo onnea, vaan saattaa olla jopa vaarallista.

Unelmateemasta huolimatta Unelmansieppaaja ei ollut minun kirjani. Luin sen loppuun, kun olin aloittanut ja koska se oli nopealukuinen. Koripallo ja varsinkaan voimanosto eivät ole kiinnostuksen kohteitani. Penkkipunnertaja Akin samastuminen hirviö Hulkiin oli kyllä minunkin ymmärrettävissäni. Aina vain kirjoissa on väärään aikaan raskaaksi tulevia naisia, tässä useita. Isien ja poikien välisiä ristiriitoja, niitäkin. Väärään kohteeseen rakastumista. Ehkä Unelmansieppaajassa oli jo liikaa kaikenlaista vetämässä eri suuntiin.

Lauseiden eräänlainen ehdottomuus ei tehnyt lukemisesta hidasta, mutta jonkin verran rasittavaa. Se mistä pidin, oli henkilöiden tunteiden näkyminen silmistä, esimerkiksi alun lainauksen tavoin. Sehän on totta, että silmät paljastavat salattuja asioita. Kun Roosa huomaa kirjailija Siikalan hetkeä ennen tämän itsemurhaa, hän näkee tämän silmissä ”jotain muutakin kuin surua”. ”Jotain levollista.”

Muut bloggaajat ovat pitäneet Unelmansieppaajasta. Laitan tähän linkin Lumiomenan arvioon.

Pasi Pekkola: Unelmansieppaaja
Otava, Seven-pokkari 2015, 343 s. (ilmestynyt ensimmäisen kerran 2013)
Kannen suunnittelu Tiia Javanainen
Sain kirjan kustantajalta. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.