perjantai 25. marraskuuta 2016

Ian Rankin: Pimeän sylissä

Olen lukenut aikaisemmin yhden Ian Rankinin John Rebus -dekkarin. Niitä on niin monta, että niitä on vaikea saada käsiinsä ilmestymisjärjestyksessä, joten en ole edes yrittänyt. Pimeän sylissä on sarjan kymmenes.

Komisario Rebus on varsin kliseinen hahmo. Hän on lähellä eläkeikää, polttaa tupakkaa ja juo liikaa. Perhe on hajonnut, eikä hänellä tässä kirjassa ollut naisystävääkään. Hän on omapäinen ja siksi hänellä on ongelmia esimiesten kanssa. Tässä hänen rikostutkintaansa työntyy kiusankappale, uraohjus  kirjoituspöytäpoliisi, joka luulee johtavansa tutkimuksia, mutta oikeasti on vain tiellä. Kliseisyydestä huolimatta Rebus on sympaattinen. Rikosten ratkaisijana hän on lyömätön.

Edinburghissa kunnostetaan Skotlannin parlamenttia varten vanhaa rakennusta. Sen kiinni muuratusta uunista löytyy vuosia vanha ruumis.  Aloitteleva poliitikko murhataan samalla työmaalla. Asunnoton mies tekee itsemurhan juna-asemalla. Ennen pitkää tapaukset liittyvät toisiinsa.

Vuonna 2000 ilmestynyt Pimeän sylissä tuntui ajankohtaiselta nykyisenä brexit-aikana. Skotlannin  oma parlamentti aloitti vuonna 1999. Parlamentista oli äänestetty jo 1979, mutta ilman tulosta. Rikosten alkusyy liittyy tuohon äänestykseen.

Ian Rankin: Pimeän sylissä
Suomentanut Ulla Ekman-Salokangas
Blue Moon 2009, 443 s.
Englanninkielinen alkuteos Set in Darkness 2000

4 kommenttia:

 1. En minäkään ole systemaattisesti koko sarjaa lukenut, mutta yhdistelmä Rankin & Rebus on toimiva valinta, kun haluaa keskihyvää ja tasalaatuista dekkaria hyppysiinsä. Rebusissa on änkyrää särmää ja häntä näytteli mainiosti Ken Stott TV-sarjassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rebus-dekkareissa on sekin hyvä puoli, että niissä ei mässäillä raakuuksilla.

   Poista
 2. Ja kuten aina Rebus-kohdassa, muistan iki-ihanan John Hannahin, joka esitti Rebusia tv-sarjassa (Stott joo myös). Ihan jo sen takia kirjojakin voisi lukea. Pidän tuosta ei-verisestä tyylistä.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.