sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Bernd Franzinger: Bombenstimmung

Bombenstimmung on hyvin paikallinen rikosromaani. Kirjailija Franzinger asuu Kaiserslauternissa ja sijoittaa dekkarinsa sinne. Koska olen käynyt Kaiserslauternissa monta kertaa ja asunutkin siellä muutaman kuukauden, kirjan lukemisessa oli minulle tavallista enemmän mielenkiintoa. Suomeksi käyttäisin kirjasta nimeä Räjähdysherkkää, joka ei ole suinkaan suora suomennos, mutta vastaa kaksoismerkitystä, joka on saksalaisella nimellä.

Yläkuvassa on Fructhalle. Se on entinen kauppahalli, josta on tehty kulttuurikeskus. Bombenstimmungin lähtötilanne on pommiuhkaus. Fructhalle uhataan räjäyttää, kun siellä on menossa suositun tietokilpailun suora televisiolähetys. Kiristäjä vaatii kilpailun palkintona olevaa 10 miljoonaa euroa. Vaatimuksen vahvistamiseksi hän räjäyttää kaksi taidemuseo Pfalzgalerien edessä olevaa veistosta lähetyksen ollessa käynnissä. Samalla yksi ohikulkija saa surmansa.

Koska teko viittaa terrorismiyhteyksiin, osavaltion poliisi ottaa vastuun tutkimuksista. Paikallisen poliisin murharyhmän päällikkö Tannenberg aloittaa omat selvityksensä kielloista huolimatta apunaan rikosteknikko, yksi alaisensa sekä hyvä ystävänsä oikeuslääkäri  Dr. Schönthaler. Seuraa paljon puhetta ja vähän toimintaa. Toistoa on aika paljon, kun neljän hengen tutkimusryhmä käy tapahtumia läpi. Tannenbergin ja Dr. Schönthalerin naljailu lienee tarkoitettu humoristiseksi, mutta ei purrut minuun. Rikosromaanina Bombenstimmung on varsin keskinkertainen.

Tuttuja paikkoja oli kuitenkin mukava bongata, jopa suurimman osan kadunnimistä tunnistin. Jalkapalloseura FC Kaiserslauternin faneilla oli oma osansa jutun selvittämisessä. Ja olivatpa Kaiserslauternin japanilaisen puutarhan karpitkin päässeet kirjaan.

Kaiserslautern ei ole mitenkään kaunis kaupunki ja aina kun siellä yrittää ottaa kuvia, niihin tulee autoja. Alla on kuitenkin muutama kuva kirjan tapahtumiin liittyvistä paikoista.
Pfalzgalerie.

Beethovenstrasse. Tannenbergin kotikatu.

Pfaffplatz, jossa kirjassa (mutta ei todellisuudessa) on poliisin päämaja.
Japanilaisen puutarhan karpit.


Bernd Franzinger: Bombenstimmung
Gmeiner 2012, 3. painos, 325 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2006

2 kommenttia:

 1. Kaiserslauternissa olen käynyt kerran, futiksen MM-kisoissa 2006 olimme katsomassa yhtä ottelua stadionilla. Kaupungista saattoi saada aika epätyypillisen kuvan kyseisenä päivänä, ainakin keskusta ja stadionin ympäristö oli hyvin täynnä ihmisiä :)
  (ja joo, voi vaan arvata mitä tapahtuisi jos sellaisen yleisötapahtuman yhteydessä olisi pommi tai edes sen uhka...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiserslautern on rauhallinen pikkukaupunki, jossa on suhteettoman suuri jalkapallostadion. Olen katsonut siellä yhden Bundesliigan ottelun ja todellakin, jo pelkällä pommiuhkauksella olisi valtavat seuraukset.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.