tiistai 2. toukokuuta 2017

Kuukauden nobelisti Winston Churchill: Kansa nousee

Winston Churchillin palkitseminen kirjallisuuden Nobelilla on varmasti yksi Nobel-komitean omituisimpia ratkaisuja. Kansa nousee on Churchillin ainoa romaani. Alkuteoksen nimi on Savrola ja se on vuodelta 1900.

Laurania on kuvitteellinen valtio Välimeren rannalla. Romaanihenkilöiden nimet ovat tosin kovin italialaisvoittoisia. Presidenttinä on sisällissodan voittanut Antonio Molara, joka on hallituksineen kumonnut vanhan perustuslain ja ryhtynyt käytännössä diktaattoriksi. Savrola on Molaraa vastustavan vapauspuolueen johtaja. Hän on nuori ja karismaattinen kansan suosikki, jonka tavoitteena on vapauden palauttaminen maahan, vaikka vallankumouksen avulla. Vallankumous tapahtuukin ja juuri sitä kuvataan kirjassa.

Kansa nousee on huvittava kirjallinen yritelmä. Se on kömpelö ja mahtipontinen, osin jopa lapsellinen. Siitä ovat esimerkkinä Savrolan ja presidentin nuoren kauniin vaimon väliset kohtaukset. Dialogi, jota on onneksi vähän, on sellaista, että kukaan ei puhu niin. Omimmalla alueellaan Churchill on kuvatessaan presidentille uskollisena pysyneen laivaston manööverejä Lauranian edustalla.

Kirjan alussa on yksi kohta, joka kiinnitti huomioni. Savrolan puoluetoveri Moret puhui kansanjoukolle eräästä presidentin päätöksestä niin, että syntyi mellakka. Presidentti harkitsi Moret’n pidättämistä perusteenaan laissa sanottu: Yllyttäminen väkivaltaisiin tekoihin valtion päämiestä kohtaan väärin tulkitsemalla tai muulla tavoin. Tuota tapahtuu joissakin maissa nykyisinkin.

Churchillin Nobelin perustana ei ole ainakaan tämä kirja. Nobelkomitean perustelu palkinnolle olikin "for his mastery of historical and biographical description as well as for brilliant oratory in defending exalted human values".  Churchillin puheita on julkaistu kokoelmina. Hänen suurteoksensa on toisen maailmansodan historia The Second World War. Sitä on luettu Jokken kirjanurkassa.

Winston Churchill: Kansa nousee
Suomentanut Toivo Wallenius
Karisto 1956, 2. painos, 221 s.
Englanninkielinen alkuteos Savrola 1900

*********** 
Savrola on sankari, joten Helmet-haasteessa Kansa nousee pääsee kohtaan 21. Sankaritarina.

8 kommenttia:

 1. :)

  Churchillia en ole suomeksi lukenutkaan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos postauksesta. Luotan arvioosi ja jätän tämän lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Churchillin alaa oli ilmeisesti enemmänkin fakta kuin fiktio.

   Poista
 3. Kas, tämmöinenkin on ilmestynyt ja suomeksi vielä.
  Mutta taidanpa minäkin keskittyä faktapuoleen jos Churchillia tulevaisuudessa luen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin hämmästyin kun tämä kirja osui silmiini (netti)antikvariaatissa. Pitihän sitä kokeilla.

   Poista
 4. Luin monta vuotta sitten jonkin Churchillin buurisotaan ja yleensä Etelä-Afrikkaan liittyvän kirjan, joka oli muistaakseni ihan sujuvaa luettavaa, ja yhdessä lukemassani kirjassa kehuttiin paljon jotain toista hänen Afrikkaan sijoittuvaa faktateostaan. Ilmeisesti hänen asiaproosansa on parempaa kuin fiktionsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ilmeisesti Churchillin alue oli tietokirjallisuus.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.