tiistai 30. toukokuuta 2017

A Ruotsista ja Q Tanskasta

Kirjoitan hyvin lyhyesti kahdesta pohjoismaisesta dekkarista. Arne Dahlin A-ryhmä ja Jussi Adler-Olsenin osasto Q lienevät tuttuja genren lukijoille.

Arne Dahl: Vuoren huipulle

A-ryhmä on Ruotsin rikospoliisin erikoisyksikkö. Se selvittää vakavia rikoksia, joilla on kansainvälisiä yhteyksiä. Tämän kirjan alussa A-ryhmästä pitäisi sanoa, ettei sitä ollut enää. Ryhmä oli hajotettu edellisen jutun lopussa, koska jotakin oli mennyt pieleen. En tiedä mitä, koska en ole lukenut sarjan edellisiä osia Verikyynel ja Pudotuspeli*. A-ryhmäläiset on hajotettu eri osastoille ja heidän pomonsa Hultin on siirretty eläkkeelle. Tukholmalaisen olutkapakan tappelusta alkaa kuitenkin tapahtumasarja, joka kokoaa A-ryhmän uudelleen yhteen. Aluksi ryhmäläiset lähestyvät rikoksen ydintä eri suunnilta. Jotkut tutkivat raakoja räjäytysmurhia, jotkut huumekauppaa ja jotkut lasten hyväksikäyttöä. Lopulta kaikki osoittaa samaan suuntaan.
(*Kiitos Jokkelle täsmennyksestä, ks. kommentit.)

Jussi Adler-Olsen: Tapaus 64

Osasto Q tutkii Tanskassa vanhoja selvittämättä jääneitä rikoksia. Tapaus 64 on neljäs sarjan kirja. Nämä pitää lukea järjestyksessä ja onneksi olen tehnytkin niin. Kirjoissa on aina varsinaisena aiheena joku tietty rikos, mutta taustalla kulkee ampumistapaus, jonka vuoksi osastoa johtava Carl Mørck on joutunut (alennettu) nykyiseen tehtäväänsä. Tässäkin kirjassa Mørckin oma juttu selviää vähän lisää. Ehkä Adler-Olsen paljastaa kunnolla, mitä on tapahtunut, kun joskus lopettaa sarjan.

Tapaus 64 yhdistää vanhoja katoamisia, vielä vanhempaa tanskalaista sosiaalihuoltoa, tai oikeastaan sen puutetta, sekä nykyajan populistista politiikkaa. Kirjan lopetus oli minusta yliampuva ja lisäksi Mørckin apulaiset Assad ja Rose alkavat tuntua aina vain epäuskottavammilta. Osasto Q:n resusrssit ovat kovin pienet, mutta ihmeen hyviä tuloksia se saa aikaan.

Näistä kahdesta dekkarista pidin enemmän Dahlin kirjasta, ehkä siksi, että se tuntui realistisemmalta.

Arne Dahl: Vuoren huipulle
Suomentanut Kari Koski
Otava, Seven-pokkari 2009, 384 s., ilmestynyt ensimmäisen kerran suomeksi 2005
Ruotsinkielinen alkuteos Upp till toppen av berget 2000

Jussi Adler-Olsen: Tapaus 64
Suomentanut Katriina Huttunen
Gummerus 2015, 517 s.
Tanskankielinen alkuteos Journal 64 2010
***********
Vaikka Vuoren huipulle on dekkari, se sopii Helmet-haasteen kohtaan 38. Kirjassa mennään naimisiin. Toista kirjaa en saanut sijoitetuksi mihinkään haastekohtaan.

6 kommenttia:

 1. Vuoren huipulle on kolmas A-ryhmä sarjasta, kronologisesti edellinen osa on Verikyynel. Minusta tv-sarja on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oikaisusta! Katsoin julkaisuvuosia ja kahden ensimmäisen kirjan tapahtumavuodet ovatkin eri järjestyksessä kuin julkaisuvuodet. Tv-sarjaa en ole katsonut.

   Poista
  2. Katsoin tv-sarjaa, ja olen lukenut nyt neljä ensimmäistä osaa, tosiaan osa 2 on kronologisesti ensin... luen nyt paria ruotsiksi... palaan asiaan, kun ennätän kirjoittaa jotain strukturoitua :)

   Poista
  3. Minä odottelen, mitä sinä saat A-ryhmästä irti.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kyllä. Huomasin palkinnot, kun luin hänestä Wikipediasta.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.