perjantai 26. toukokuuta 2017

Barney Norris: Five Rivers Met on a Wooded Plain

Salisburyssa yhtyy viisi jokea. Sivujoet Wylye, Ebble, Nadder ja Bourne virtaavat Avoniin. Kirjassa viisi salisburylaista kohtaa toisensa liikenneonnettomuuden ympärillä. Kaksi on osallisina onnettomuudessa, muut kolme näkevät sen.

Five Rivers Met on a Wooded Plain alkaa runollisella ylistyksellä Salisburyn katedraalille. Sen jälkeen kukin viidestä henkilöstä kertoo elämästään omassa luvussaan. Luvut ovat erillisiä, ikään kuin pienoisromaaneja tai pitkiä novelleja. Ihmisten elämät vain sivuavat toisiaan. Yhdistävänä tekijänä on Salisbury ja satunnaiset kohtaamiset. Olen nähnyt elokuvissa käytettävän samanlaista rakennetta. Kirjailija Norris onkin tunnettu näytelmistä. Five Rivers Met on a Wooded Plain on hänen ensimmäinen romaaninsa.

Kirja on surullinen, siinä on paljon kuolemaa. Nuoren pojan isä kuolee syöpään samaan aikaan kuin pojan ensimmäinen tyttöystävä jättää hänet. Vanhan miehen vaimo kuolee, syöpään hänkin. Afganistanissa palvelevan sotilaan vaimo kärsii masennuksesta. Muistoissa elämässä on ollut rakkautta ja välittämistä.

Five Rivers Met on a Wooded Plain tuntuu kysyvän, miksi jämähdämme elämäämme, miksi jatkamme sitä samanlaisena, vaikka haluaisimme elää toisin.
”I wish I had spent my life among people and not in the fields. I wish I had taken up my interests and done something with them – done what I wanted with my life and not just what was in front of me.”
Vaikka lopussa häämöttää vähän toivoa, Five Rivers Met on a Wooded Plain jätti haikean olon. Kirjaa ei voi suositella luettavaksi, jos tunnelmat ovat muutenkin alakuloiset.

Barney Norris: Five Rivers Met on a Wooded Plain
Black Swan 2016, 282 s.

Englantilaisen kirjan kansi on sinivalkoinen, joten se pääsee Helmet-haasteen kohtaan 17.

2 kommenttia:

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.