sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Kirjamessut 2017: lyhyt raportti


Harri Römpötti haastattelee Pertti Avolaa
Tämän vuoden kirjamessuosallistumiseni jäi suunniteltua lyhyemmäksi, koska ehdin perjantaina paikalle vain pariksi tunniksi töiden jälkeen. Lauantaina olin messuilla sentään koko päivän. Suurimman osan ajasta vietin tapani mukaan antikvariaattiosastolla, josta ostin seitsemän vanhaa kirjaa. Mukavinta messuilla oli tavata muita kirjabloggaajia Boknäsin osaston bloggaajapisteessä. Siellä käytiin tänä vuonna mielenkiintoisia keskusteluja.

Kirjoitan aivan lyhyesti seuraamistani messuohjelmista. Muutama kuva on postauksen lopussa.

Elokuvakriitikko Pertti Avola kertoi kirjastaan Ruutia valkokankaalla  elokuvien Villi länsi. Hän purkaa myyttejä historiallisten tosiasioiden pohjalta. Kun haastattelija kysyi, mikä westerneissä on totta, Avola vastasi: asut, lavasteet ja maisemat.

Reetta-Liisa Pikkola, Sakari Laiho ja Outi Mäkinen keskustelivat aiheesta Missä kirja-alalla mennään? Jukka-Pekka Pietiläisen johdolla. Puoli tuntia oli aivan liian vähän aikaa eli jäätiin melkein otsikkotasolle: e-kirjat, äänikirjat, oppikirjat, tietokirjat, omakustanteet... Parhaiten jäi mieleen, että Finnish weird myy ulkomailla.

Dostojevski-fanina valitsin lauantain ohjelmasta ensimmäiseksi keskustelun Dostojevski  kiistaton ja kiistelty, keskustelijoina Martti Anhava ja Sirpa Kähkönen.  Anhava suomentaa Dostojevskin romaaneja uudelleen ja Dostojevskin kääntämisen vaikeudesta puhuttiin. Toinen pitempään käsitelty aihe oli vankeuden vaikutus kirjailijuuteen, Dostojevskiin erityisesti, mutta myös yleisesti.

Imagen uusista kansalliskirjailijoista paikalla olivat Leena Lehtolainen, Jaakko Hämeen-Anttila ja Elina Lappalainen puhumassa otsikolla Kirjallisuus ja yhteiskunnallinen tehtävä.  En referoi tätä mielenkiintoista kesustelua sen enempää, vaan nostan esille yhden kuvaavan asian. Jaakko Hämeen-Anttila totesi, että jopa hänen suomentamillaan runoilla on yhteiskunnallista merkitystä.

Vaikka luen melko paljon dekkareita, seurasin vain yhden dekkarilauantaihin kuuluneen ohjelmanumeron, Murhasarjoja. Leena Lehtolainen, Martti Linna ja Jarkko Sipilä puhuivat kirjasarjoistaan. Linna olisi pitänyt enemmän otsikosta Rikossarjoja. Keskustelussa ei tullut esille mitään varsinaisesti uutta, mutta keskustelijat olivat taitavia ja hauskoja, joten heitä oli kiva kuunnella.

Olen lukenut kaikki Matti Röngän kirjat ja aion lukea uusimmankin eli Yyteet. Kuuntelin Rönkää, kun häntä haastateltiin Suomalaisen kirjakaupan osastolla, ja hain samalla omistuskirjoituksen.

Jukka-Pekka Pietiläinen, Reetta-Liisa Pikkola, Sakari Laiho ja Outi Mäkinen
Touko Siltala, Sirpa Kähkönen ja Martti Anhava keskustelevat Dostojevskista

Leena Lehtolainen, Jaakko Hämeen-Anttila, Elina Lappalainen ja Niklas Thesslund
En saanut kunnon kuvaa kirjailijoista, joten otin kuvan kirjoista
Matti Rönkä vauhdissa

4 kommenttia:

  1. Ruutia valkokankaalla kuulostaa mielenkiintoiselta aiheelta. Vanhat lännenelokuvat kun ainakin jossain määrin kiehtovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän monesta vanhasta länkkäristä ja Avolan kirjassa tuntui olevan poikkeuksellinen lähestymistapa niihin.

      Poista
  2. Kiinostavia aiheita olit bongannut, ja tuo Hämeen-Anttilan kommentti, kannatan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hämeen-Anttilan lausahduksen halusin ehdottomasti kirjoittaa muiden luetavaksi, niin viisas se oli.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.