perjantai 6. lokakuuta 2017

Ishiguro ja Nobel-veikkaukseni voittajat


Kazuo Ishiguron palkitseminen Nobelilla ilahdutti. Olen postannut viidestä hänen kirjastaan: Me orvot, Pitkän päivän ilta, Yösoittoja, Ole luonani aina, Haudattu jättiläinen. Eniten olen pitänyt romaanista Ole luonani aina, jonka erikoislaatuinen tunnelma on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Ishiguro poikkeaa monesta muusta kirjailijasta siinä, että hänen teoksensa ovat keskenään hyvin erilaisia.

Kukaan nobelistiveikkaukseeni osallistunut ei ehdottanut Ishiguroa. Lupaukseni mukaan arvoin osallistuneista kolme, jotka saavat kukin valita yhden kirjan seuraavista:
 1. Minna Canth: Köyhää kansaa, Kauppa-Lopo, Hanna, Lain mukaan, Lehtori Hellmanin vaimo
 2. Pentti Haanpää: Ilmeitä isänmaan kasvoilla (novelleja)
 3. Tove Jansson: Bulevardi ja muita kirjoituksia
 4. Leena Krohn: Hotel Sapiens
 5. Marja-Liisa Vartio: Kaikki naiset näkevät unia.
Mieheni toimi onnettarena ja hän nosti seuraavien henkilöiden arpaliput: Juha/Nipvet, Katri/Pieni kirjasto ja Leena/Donna mobilen kirjat. Ottakaapa yhteyttä sähköpostitse (osoite sivulla Margit). Nopein saa valita kirjansa ensin.

Kysyin myös, mitä mieltä osallistujat ovat Nobel-komitean kahden edellisen vuoden palkituista eli Bob Dylanista ja Svetlana Aleksijevitšista. Valinnat laajensivat palkitun kirjallisuuden aluetta dokumenttiromaaniin ja rocklyriikkaan. Itse hyväksyin molemmat valinnat täysin. Aleksijevitšin valinnan arvostelua en ymmärrä, Dylanin arvostelun voin jotenkin käsittää.

Kyselyyni vastanneistakin muutama ei pitänyt Dylanin palkitsemisesta, mutta kaiken kaikkiaan oltiin varsin suvaitsevaisia. Juha jopa heitti ajatuksen sarjakuvanobelistista! Enemmän vastaajat olisivat kuitenkin halunneet naisia palkinnon saajiksi.

8 kommenttia:

 1. Ishiguro hyvä valinta, haluaisin nähdä ne hänen filmit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkän päivän ilta on elokuvanakin hyvä. Siinä on loistavat näyttelijät eli Anthony Hopkins ja Emma Thompson. Sen sijaan Ole luonani aina oli minusta elokuvana vaisu. Moni muu on kyllä siitäkin pitänyt.

   Poista
 2. Ishiguro on itselleni vielä tuntematon suuruus. Varasin nyt pari, vierastan hiukan fantasiaa joten ans kattoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fantasiaa on vain Haudattu jättiläinen. Älä vain aloita siitä, se on lukemistani Ishiguroista heikoin. Kaikki muut ovat parempia, eivätkä ole fantasiaa.

   Poista
 3. Minulla on juuri Yösoitto kesken, mutta en kyllä arvannut, että hän eli Ishiguro voittaisi. Vaikka herran tyyli on erilaista kuin Patrick Modianolla, niin kuitenkin painitaan samassa sarjassa parin välivuoden jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, siinä mielessä samassa sarjassa, että perinteisestä romaanista on kysymys. Pidän Ishigurosta enemmän kuin Modianosta, vaikka hyviä hänenkin kirjansa ovat.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.