keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Henry Thoreau: Kolme matkaa erämaahan

Kun luin vuoden 2017 Helmet-haasteen aiheet ja huomasin sieltä kohdan 5. Kirjassa liikutaan luonnossa, tiesin heti, että kyseinen kohta tulee olemaan minulle vaikea. Ja haasteen viimeiseksi kohdaksihan se jäi. Toisaalta kirja, jonka sitten luin, on pelkkää luonnossa kulkemista.

Henry Thoreau tunnetaan parhaiten kirjastaan Walden – elämää metsässä. Sitä en ole lukenut. Kolme matkaa erämaahan sisältää Thoreaun kuvaukset vaelluksista Mainen metsiin. Kirjoitukset on alun perin julkaistu lehdissä. Kirjana ne ilmestyivät vuonna 1864 eli vasta Thoreaun kuoleman jälkeen.

Matkoja on kirjan nimen mukaisesti kolme: Ktaadn  1846, Chesuncook 1853 ja Allegash ja Penobscotin itähaara 1857. Ensimmäisen matkan kohteena oli Ktaadn-vuori. Ktaadn on intiaaninimi, nykyisissä kartoissa nimi on Katahdin. Kaksi muuta retkeä keskittyvät enemmän vesistöihin. Olisin kaivannut kirjaan karttaa. Pystyin tietysti seuraamaan reittejä tietokoneelta, mutta kartta olisi helpottanut lukemista.

Thoreaulla on matkoillaan aina kumppani ja oppaana intiaani. Hän tarkkailee intiaanien tapoja kuten jokiveneen rakennetta, hirvennahan käsittelyä tai nuotion tekoa. Lisäksi hän yrittää selvittää intiaanikielisten paikannimien merkitystä.

Ilmestymistavasta johtuen kirjassa on paljon toistoa. Lisäksi Thoreaun kuvailu on usein yksityiskohtaista. Aamulla herätään, lähdetään liikkeelle meloen tai patikoiden, kannetaan matkavarustuksia koskien ohi, rämmitään soisessa maastossa, tehdään havaintoja kasvillisuudesta ja eläimistä, ihastellaan näkymiä. Illalla pystytetään teltta ja rakennetaan nuotio. Välillä Thoreau puhkeaa ylistämään erämaata, ja arvostelemaan ihmisen luonnotonta elämäntapaa. Hirvien ampumista hän kutsuu murhaamiseksi ja harmittelee metsänhakkuiden luonnolle tekemiä tuhoja.
”Jokainen luontokappale on parempi elävänä kuin kuolleena, niin ihminen, hirvi kuin mäntykin, ja joka tämän ymmärtää, mieluummin säästää tuon luontokappaleen kuin tuhoaa sen.”

Suomentaja Antti Immonen on tehnyt valtavasti taustatyötä. Viitteitä on yli 400. Niiden aiheet vaihtelevat klassisesta kirjallisuudesta ja kasvien nimistöstä ajankohdan politiikkaan sekä moneen muuhun tekstiä valaisevaan asiaan. Immonen on myös kirjoittanut jälkisanat.

Henry Thoreau: Kolme matkaa erämaahan
Suomentanut Antti Immonen
Alligaattori 2014, 298 s.
Englanninkielinen alkuteos The Maine Woods 1864

***********
Helmet-haaste: 5. Kirjassa liikutaan luonnossa

6 kommenttia:

 1. Thoreau on mielenkiintoinen, lainasin ja ostin kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen, kyllä. Kirjassa on kansatieteelliseksi katsottavaa osuutta luonnon tutkimisen lisäksi.

   Poista
 2. Thoreau kiinnostaisi minuakin.

  VastaaPoista
 3. Minulla on tämä kirja hyllyssä ollut jo pidempään, lukemistaan odottamassa. Saisinkohan ensi vuonna aikaiseksi lukea? Erämaat ja etenkin tuo kyseinen kolkka Yhdysvaltoja kiinnostaa minua kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on välillä hieman kuivakkaa luettavaa, mutta jos kiinnostaa, niin kannattaa lukea.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.